Premieră demografică: Populația României a crescut datorită imigranților
Institutul Național de Statistică a dezvăluit că, pentru prima oară, populația României a crescut datorită imigranților veniți la muncă.
Numărul imigranţilor a fost mai mare decât al românilor care au părăsit țara, cu circa 85.000 de persoane.
Până în 2022, bărbații constituiau majoritatea imigranților (50,2%). Populația rezidentă la 1 ianuarie 2023 era de 19,05 milioane, în creștere cu 9.107 oameni față de 1 ianuarie 2022.
Comparativ cu 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire a populației a crescut, proporția persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) fiind cu 0,3 puncte procentuale mai mare: de la 19,4% în 2022 la 19,7% la 1 ianuarie 2023. Populația cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani a s-a menținut la 16,2% din populația totală.
În termeni statistici, imigranții sunt persoanele care se mută în străinătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni. Un imigrant este o persoană care vine în România pentru cel puțin un an. Pe baza clarificărilor suplimentare făcute de Eurostat în perioada conflictului din Ucraina, la măsurarea fenomenului migrației sunt luați în considerare și cetățenii ucraineni care au beneficiat de o formă de protecție internațională temporară. Prin urmare, numărul imigranților include:
- cetăţenii străini sau fără cetăţenie care au avut reşedinţa obişnuită în altă ţară şi şi-au stabilit reşedinţa obişnuită în România pentru cel puţin 12 luni;
- cetăţenii români care au avut reşedinţa obişnuită în străinătate pentru cel puţin 12 luni şi au revenit în ţară pentru cel puţin 12 luni.
- numărul persoanelor cu cetățenie ucraineană care beneficiază de protecție temporară la 1 ianuarie anul trecut, conform Ghidului publicat de Eurostat