Care sunt fructele de sezon care îngrașă cel mai tare

Publicat: 31 aug. 2023, 23:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Care sunt fructele de sezon care îngrașă cel mai tare

Medicul nutriționitst Mihaela Bilic a vorbit, pe rețelele de socializare, despre fructele reprezentative pentru acest sezon – strugurii și prunele. Pe cât sunt de gustoase și sănătoase, pe atât de mult îngrașă acestea.

Mihaela Bilic a explicat câte calorii și cât zahăr conțin strugurii și prunele și a vorbit, mai în detaliu, despre particularitățile acestora.

Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox. 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.” – a precizat Mihaela Bilic despre prune.

Strugurii, pe de cealaltă parte, conțin mai mult zahăr, dar și mai multe calorii.

“Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție” , a spus ea despre struguri.

Problema stă în zahărul pe care-l conțin, așa că recomandat este să le mâncăm cu moderație.

“Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură.

P. S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru. Asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă!” – a încheiat Mihaela Bilic.