Schimbări la Codul Fiscal: noi impozite, taxe și accize
Ministerul Finanțelor a publicat cea de-a doua variantă a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. Noua variantă aduce și mai multe modificări față de cea prezentată publicului în luna august.
Ministerul Finanțelor a venit azi cu un nou set de impozite, taxe și accize, care să bulverseze oamenii și mai mult decât varianta de ordonanță prezentată publicul luna trecută. Astfel, onoratul guvern dorește, în varianta a II-a la Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, să impoziteze cu 10% veniturile din dobânzi la titlurile de stat și cele emise de autorități locale, iar pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată, nivelul impozitării va urca de la 16%, cât este în prezent, la 70%.
Pentru IT-iști se păstrează scutirea de impozit pe venit pentru salariile până la 10.000 de lei, iar IT-știi care au contract individual de muncă și venituri salariale care nu depășesc 10.000 de lei nu vor fi obligați să contribuie la Pilonul II de pensie. Prin această măsură, guvernul încearcă să unifice facilitățile acordate angajaților din IT cu cele ale angajaților din domeniile construcții, agricultură și industrie alimentară. Dacă vor, angajații din IT pot opta pentru contribuția la Pilonul II, după ce fac o cerere scrisă către angajator.
Ministerul Finanțelor introduce prin noua variantă de ordonanță un nou plafon și pentru plata CASS datorată de cei cu PFA. Noul plafon înseamnă un venit de 60.000 de euro pe an pentru care e necesară plata „diferenței de contribuție”. Aceasta se va calcula utilizând actualul sistem de plafonare bazat pe salariile minime pe economie.
Conform noii variante de ordonanță, Ministerul Finanțelor va crește și acciza pe băuturile cu un conținut ridicat de zahăr. Accizele se vor plăti de la 1 octombrie 2023, și vor fi de 40 de bani/litru, pentru 5-8 g de zahăr/100 ml și de 60 de bani/litru pentru 8 g de zahăr/100 ml. Astfel, prețul unei sticle de doi litri de băutură carbogazoasă va crește în medie cu 1 leu.