Masca devine obilgatorie în spațiile publice deschise în încă un județ din țară
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a stabilit, vineri, mai multe măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii epidemie. Printre noile reguli se numără și purtarea măştii de protecţie şi în spaţiile deschise aglomerate precum pieţele, gările sau alte staţii ale mijloacelor de transport în comun.
Măsurile au fost anunţate de Prefectura Arad şi majoritatea intră în vigoare de la 1 august.
Astfel, cea mai importantă decizie este instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie de către toate persoanele, începând cu vârsta de 5 ani, în pieţele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum şi în spaţiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, oboare, pieţe/târguri săptămânale etc., în incinta aeroportului, staţiilor CFR, autogărilor, în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe toată perioada stării de alertă.
De asemenea, purtarea măştii va fi obligatorie la toate evenimentele unde există aglomerări de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior.
Administratorii pieţelor şi comercianţii vor trebui să monitorizeze permanent spaţiile comerciale
Decizia CJSU dă posibilitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să stabilească, prin hotărâri proprii adoptate până în 3 august, zonele intens circulate, de pe raza fiecărei localităţi, unde va fi instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie.
CJSU a mai decis ca instituţiile publice să adopte un program de lucru şi moduri de desfăşurare a activităţilor astfel încât să fie respectată distanţarea fizică a persoanelor şi limitarea accesului publicului în clădiri.
Administratorii pieţelor şi comercianţii vor trebui să monitorizeze permanent spaţiile comerciale, pentru a se asigura că vânzătorii şi cumpărătorii respectă măsurile de prevenţie.
Totodată, companiile mari sau operatorii economici din zonele industriale vor avea obligaţia, pe lângă asigurarea triajului epidemiologic şi verificarea respectării purtării măştii de către angajaţi, să verifice dacă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt respectate şi în autobuzele sau microbuzele care îi transportă pe lucrători la locul de muncă sau acasă. În situaţia în care se constată că operatorii economici care asigură transportul nu respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului, angajatorii au obligaţia de a sesiza autorităţile.