”Orice substanță stupefiantă te poate omorî, diferența o face doar doza”, afirmă dr. Radu Țincu
Din ce în ce mai des, dr. Radu Țincu, medic primar terapie intensivă și toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, vede tineri care au un examen toxicologic pozitiv pentru 2, 3, chiar patru substanțe stupefiante.
”Ceea ce mă îngrijorează este că, în ultima vreme, tineri la vârste din ce în ce mai fragede ajung să fie consumatori de astfel de substanțe”.
Povestea această cu final nebănuit începe cu părintele care găsește marijuana în buzunarul fiicei sau fiului care are numai 13 ani, ceea ce este extrem de grav pentru această vârstă, spune dr. Țincu.
În opinia medicului, tinerii din România consumă droguri din cauza anturajului. Este vorba despre apartenența la grup, pe principiul: ”nu faci ce face grupul, nu faci parte din el”. Și, din păcate, se lasă prinși în această capcană tineri triști, depresivi, cu probleme de comunicare cu familia și chiar între ei. Și atunci, recurg la substanțe pentru a le facilita comunicarea.
Dependența
Drogurile creează două tipuri de dependență. Prima este dependența psihică, instalată relativ repede pentru că se dorește retrăirea stării de bine indusă de aceste substanțe. Și dependența fizică, instalată mai greu, în funcție de tipul, cantitatea și durata cât a fost consumată substanța respectivă.
Așadar, inițial intervine dependența psihică. Tinerii au dorința de a retrăi aceste senzații tari, pe care le experimentează cu amestecuri de substanțe. Problema este că organismul începe să se obișnuiască. ”Este fenomenul numit toleranță la aceste substanțe. Ulterior, apare nevoia de a crește progresiv dozele pentru a obține același efect. La un moment dat, indiferent de cât de mult ar crește doza, nu mai obține efectul dorit și atunci diversifică, fac amestecuri pentru a ajunge la senzațiile respective. Dar aceste amestecuri cresc toxicitatea, care afectează cu precădere sistemul nervos central”, explică dr. Țincu.
Comunicare corectă
Dependența psihică poate să apară și după o singură doză pentru că se experimentează ceva nou, care produce plăcere.
Dr. Țincu subliniază că este greșit faptul că părinții le spun copiilor că drogurile le dau o stare proastă. Este fals. Deoarece, inițial, drogurile dau o stare bună. Tocmai de aceea le consumă.
De aceea, dr. Țincu insistă asupra importanței unei comunicări corecte. Copiilor trebuie să li să spună adevărul, să li se explice, pentru a înțelege care sunt efectele pe termen lung. Pentru că, după ce se simt bine, pare că se deconectează, că socializează mai ușor, că scăpă de inhibiții, apar efectele periculoase.
Tineri fără tinerețe
De la fetița sau băiatul de 13 ani și mulți alți copii de aceeași vârstă, care consumă asemenea substanțe, la tinerii care și-au pierdut tinerețea, drumul nu e prea lung.
Medicul Radu Țincu îi are în fața ochilor:
Tinerii sub 30 de ani care consumă supradoze de cocaină ajung la infarct miocardic. Deoarece cocaina le stimulează în exces activitatea inimii.
Tineri care fac crize convulsive, crize epileptice, aduși la spital, după ce amestecă amfetamine cu cocaină și alcool.
Tineri care își administrează opioide, cum ar fi heroina, și fac stop respirator, deoarece heroina blochează centrii respiratori.
Tineri care dansează câte cinci-șase ore non-stop și ajung la distrucție musculară sau cu temperatura corpului crescută până la 40 de grade Celsius, riscând să moară prin hipertermie.
Cei care recug la substanțe stupefiante, la droguri, nu fac altceva decât să se amăgească, să-și creeze o realitate virtuală, o realitate pe care nu o pot avea niciodată și, din păcate, să se expună la efectele adverse și toxice ale acestor substanțe.
Nu există droguri ușoare
La Spitalul Floreasca este un laborator de toxicologie unde pot fi identificate substanțele cu care s-a drogat o persoană. Dr. Țincu subliniază că are multe provocări legate de etnobotanice, așa-zisele ”ușoare”, în cazul cărora compoziția produsului nu este foarte bine cunoscută, deoarece ”fabricanții” le schimbă frecvent compoziția tocmai pentru a scăpa de reglementările legale.
Dr. Țincu spune că nu există droguri ușoare.” Orice substanță stupefiantă te poate omorî, diferența o face doar doza. Sunt persoane care cred că unele dintre substanțe nu dau dependență. Ceea ce este fals. Orice substanță care acționează la nivelul creierului dă dependență. Dacă dă dependență alcoolul, cafeaua, tutunul, de ce am crede că substanțe cu mult mai potente din punct de vedere farmacologic nu vor face același lucru”, precizează dr. Țincu.