Suntem primii în Europa care găzduim reactoare nucleare modulare mici! Americanii ne spun de ce ne-au ales
Românii au experiență cu energia nucleară și din acest motiv au fost aleși de către americani să găzduiască prima centrală electrică din Europa care va funcţiona cu reactoare modulare mici (SMR)
John Kerry, emisarul preşedintelui SUA pentru climă, a declarat într-un interviu pentru Digi24, de ce Statele Unite au ales România pentru construirea, la Doiceşti, a primei centrale electrice din Europa care va funcţiona cu reactoare modulare mici (SMR).
„Pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru şi pentru că noi credem că are sens”, a spus acesta
Conform acestuia, tehnologia presupune folosirea unor reactoare nucleare mai mici, care sunt mult mai uşor de gestionat, sunt mult mai standardizate şi costă mai puţin. „Şi au noi măsuri în interiorul lor care oferă siguranţa pe care oamenii o vor cere şi vor să o aibă”, a subliniat emisarul american.
„Aşadar, credem că preşedintele Iohannis este clar în privinţa faptului că el crede că aceasta este o cale de a merge mai departe”, a menţionat John Kerry care a avut, joi, o întrevedere cu şeful statului.
„Românii au gestionat eficient energia nucleară aici, mai mult de 20-26 de ani, am arătat că este uşor de gestionat. Şi noi avem tehnologii noi, apropo, vom face acelaşi lucru”, a spus John Kerry, referindu-se la faptul că şi în SUA se va implementa această tehnologie SMR.
Câteva cuvinte despre proiectul SMR
Anunțat la COP26, în noiembrie 2021, Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. După o serie de etape, proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design).
În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane de dolari, oferit de USTDA, care a identificat potențialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat, fosta centrală pe cărbune de la Doicesti, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale. În urma acestui proces preliminar de selecție, compania de proiect SMR RoPower a fost înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra) în septembrie 2022.
În prezent, RoPower și NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. În cadrul studiului FEED sunt aplicate și recomandările AIEA în urma misiunii IAEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.
Compania Națională „Nuclearelectrica” SA (SNN) este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear (FCN Pitesti) și are un ciclul integrat al combustibilului prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), achizitionata recent în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.