Începe școala. Cu sau fără veceu în curte?
Bihor, Timiș, Cluj și Satu-Mare sunt județele unde nicio școală nu mai are toaleta în curte.
În țară ar mai fi peste 200 de școli în această situație, spune ministrul Educației, dar datele sunt neclare. „Din câteva mii au rămas 200, 200 şi un pic şi urmează ca, printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să finalizăm şi această chestiune. Ea ţine de autorităţile publice locale”, a afirmat, în iunie, ministrul Educației, Ligia Deca.
Însă, în iulie 2023, în România existau 702 de unități de învățământ cu structuri arondate (grădinițe, școli primare și gimnaziale) care nu aveau toalete în incinta instituției de învățământ, potrivit datelor adunate din toate județele țării, exceptând Bucureștiul și județele Ilfov și Suceava, care nu au răspuns solicitărilor făcute în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice.
Județele unde nicio școală nu mai are toaleta în curte
„O veste foarte bună este că, începând cu anul școlar 2023-2024, nu mai există în Bihor unități de învățământ care dețin grupuri sanitare neconforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”, a declarat, miercuri, inspectorul școlar general din Bihor, Horea Abrudan.
„S-au achiziționat containere cu grupuri sanitare, pentru băieți și fete, cu coridor (n.r. de legătură cu școala) acoperit, astfel încât copiii să nu meargă prin ploaie. Sunt dotate cu apă curentă și au fosă septică”, a explicat inspectorul școlar general, citat de Bihoreanul.
Clujul a reușit această performanță din 2022.
„Deși nu este o laudă și ar trebui să constituie peste tot o normalitate a zilelor noastre, mă bucur să constat că atingerea obiectivului asumat la nivelul administrației județene a fost confirmată și de Inspectoratul Școlar în acest început de an educațional.
Clujul este singurul județ din țară cu școli și grădinițe racordate integral la apă curentă și cu toalete în interiorul clădirilor, iar această stare datează deja de doi ani”, declara, în septembrie 2022, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
„ZERO latrine în curțile școlilor din Timiș. Este important faptul că în 2022 toți elevii din județul Timiș au acces la unități de învățământ cu grupuri sanitare racordate la apă curentă și canalizare”, scria, tot în septembrie 2022, subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu.
Teleorman, Vrancea și Vaslui, cu zeci de unități școlare cu toaleta în curte
În schimb, în restul țării ar mai fi peste 200 de școli cu toaleta în curte. Doar în Dolj ar fi 22 de astfel de unități școlare.
Statistic, în luna iulie 2023, Vaslui era județul din România care „domina” la capitolul toaletelor în curtea instituției. Acolo, nu mai puțin de 111 unități școlare mai au încă wc-uri în fundul curți.
În Teleorman sunt 52 de instituții de învățământ fără toalete, iar în județul Olt sunt 42.
În Buzău, 12 unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară, iar 64 (13,25% din total) au grupuri sanitare în exteriorul clădirilor, racordate la fose septice, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din acest județ, cu o săptămână înainte de începerea noului an şcolar.
În Botoșani, din 470 de unități școlare, 20 mai sunt în această situație.
În Sibiu, doar Școala Gimnazială Bruiu, Școala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului și Școala Gimnazială Râu Sadului mai au toalete în curte.