Darius Vâlcov cere anularea condamnării în dosarul tablourilor, instanța nu prea este de acord
Darius Vâlcov a depus un recurs în casație împotriva deciziei definitive de condamnare. El spune că toate faptele sunt prescrise, cere anularea sentinței penale de condamnare și, implicit, eliberarea.
Înalta Curte – Completul de 5 judcători a admis luni, 11 septembrie, atât recursul în casație formulat de Darius Vâlcov în Dosarul Tablourilor, în care a fost condamnat la 6 ani de închisoare, cât și pe cel al DNA, formulat de procurori cu privire la încetarea procesului penal împotriva fostului ministru de finanțe, pentru o infracțiune comisă pe vremea când era demnitar. Ambele căi extraordinare de atac vor fi dezbătute pe data de 6 noiembrie, când Darius Vâlcov va fi citat la Penitenciarul Rahova.
Reamintim că pe data de 14 august fostul ministru de Finanțe a fost repatriat din Italia, acolo unde a fugit înainte de pronunțarea sentinței definitive.
Darius Vâlcov a depus un recurs în casație împotriva deciziei definitive de condamnare pronunțată de Înalta Curte pe data de 2 mai, prin care s-a ales cu 6 ani de pușcărie pentru trafic de influență și spălare de bani comise pe vremea când era primar al municipiului Slatina. El spune că toate faptele sunt prescrise, cere anularea sentinței penale de condamnare și, implicit, eliberarea.
Pe de altă parte, și procurorii DNA au depus un recurs în casație în Dosarul Tablourilor.
Vâlcov a luat 6 ani în loc de 8, cât primise la fond, deoarece judecătorii au constatat intervenția prescripţiei în privința infracțiunii de „operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția”, care se referă la fapte comise ulterior, pe vremea când acesta ajunsese senator și apoi ministru.
Prin calea extraordinară de atac exercitată, procurorii DNA urmăresc majorarea pedepsei de 6 ani pronunțată pe numele fostului ministru de Finanțe.
Procurorii cer o pedeapsă sporită pentru Darius Vâlcov
Într-o procedură preliminară, judecătorii au admis în principiu ambele recursuri în casație, procesul urmând a fi dezbătut pe data de 6 noiembrie. Admiterea în principiu înseamnă doar că ambele părți au bifat cerințele legale pentru exercitarea acestei căi de atac, judecătorii urmând a analiza dacă părțile au dreptate sau nu.
- „Admite în principiu cererile de recurs în casaţie formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Tomescu Constantin Cristian împotriva deciziei penale nr. 38 din data de 02 mai 2023 pronunţate de Înalta Curte, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr.790/1/2019.
- Admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan împotriva deciziei penale nr. 38 din data de 02 mai 2023 pronunţată de Înalta Curte, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr.790/1/2019, numai în ceea ce priveşte cazul de casare prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 7 din Codul de procedură penală.
- Trimite cauza în vederea judecării recursurilor în casație la Completul de 5 Judecători – Penal P1 – 2023.
- Fixează termen de judecată, în ședință publică, la data de 6 noiembrie 2023, pentru când se citează inculpaţii Tomescu Constantin Cristian şi Vâlcov Darius Bogdan.
- Se efectuează adresă la Baroul Bucureşti în vederea desemnării unor apărători din oficiu pentru inculpaţii Tomescu Constantin Cristian şi Vâlcov Darius Bogdan şi se încunoștințează apărătorii aleşi. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 septembrie 2023”, se arată în minuta ICCJ.