O școală din șase n-are aviz de securitate la incendiu!
Noul an școlar a debutat ieri, dar problemele mari au rămas cam aceleași din anii trecuti. Însă cel mai grav este faptul că foarte multe școli nu au nici până astăzi avize de securitate la incendiu.
La solicitarea Ziarului Puterea, IGSU a transmis că în evidențele lor, înainte de începerea anului școlar 2023-2024, figurau un număr de 25.648 de clădiri ale unităților de învățământ preuniversitar.
Dintre acestea 5.169 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 3.638 funcționează fără autorizație. Restul de 16.841 nu necesită acest document, fiind puse în funcțiune anterior apariției obligației legale și fără să fi suferit ulterior modificări ori schimbări de destinație.
Aviz și autorizație de securitate la incendiu se emit pentru categoriile de construcții și amenajări stabilite prin hotărâre de Guvern pentru construcții noi sau în cazul unor construcții existente, atunci când se execută lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației.
Astfel, potrivit IGSU, o clădire se poate afla în una din următoarele situații:
- deține autorizație de securitate;
- funcționează fără autorizație de securitate la incendiu;
- nu are obligația de a deține acest act de autoritate fie datorită faptului că la punerea în funcțiune nu intra sub incidența prevederilor hotărârii de Guvern, fie nu s-au executat lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației.
În ceea ce privește autorizarea celor 3.638 de unități de învățământ care funcționează fără autorizație, doar 126 au obținut în ultimul an documentul. Practic, la acest moment în peste 3.500 de școli se învață cu pericolul la ușă.
În România anului 2023, copiii din peste 3.500 de școli fără autorizație de securitate la incendiu, rămân în pericol
Acest aspect este evidențiat și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a răspuns la solicitarea ziarului Puterea: Privind progresul înregistrat de la începutul anului școlar 2022-2023 și până în prezent, menționăm faptul că la nivel național, deși au fost eliberate de către inspectoratele județene pentru situații de urgență 453 autorizații de securitate la incendiu pentru lucrări de construcții noi și de modificare la construcțiile existente de învățământ, totuși numărul clădirilor care funcționează fără securitate la incendiu a scăzut doar cu 126 clădiri.
Directorii și administratorii de școli de stat și private nu sunt interesați de securitatea elevilor. Nici mai marii de la minister sau administrații locale nu se obosesc să impună reguli clare în funcționarea școlilor fără autorizații. O simplă regulă de a afișa pe site-urile școlilor autorizațiile deținute, ar însemna pentru mulți părinți o alegere a unității de învățământ în cunoștință de cauză.
Citește și: În România Educată, mii de școli în „pericol de incendiu”