România face cercetări științifice în Antarctica, alături de Coreea de Sud

Publicat: 12 sept. 2023, 17:45, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
România face cercetări științifice în Antarctica, alături de Coreea de Sud
Foto Alice Gherman

România a desfășurat, în ultimii ani, o serie de cercetări științifice în Antarctica împreună cu cercetători din Coreea de Sud. Astfel, au fost organizate nu mai puțin de patru expediții românești în cinci ani.

Marți, a avut loc în Aula Academiei Române o conferință științifică privind cercetările românești efectuate în Antarctica, în colaborare cu Institutul de Cercetări Polare al Coreei de Sud (KOPRI). La eveniment a fost prezent și dr. Yeadong Kim, președintele Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

Cercetările efectuate în Antarctica au vizat investigarea ecosistemelor antarctice și răspunsul lor la schimbările climatice, corelarea rezultatelor obținute prin investigări similare asupra altor sisteme ecologice din România, precum și studiul adaptării organismului uman la condițiile externe.

”În 2014, România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice, și al Comisiei Naționale de Cercetări Antarctice și Medii Extreme a semnat un acord cadru cu Institutul de Cercetări Polare al Coreei de Sud (KOPRI), prin care s-au putut organiza o serie de expediții românești în Antarctica, la baza coreeană de acolo. Astfel, cercetătorii coreeni se obligau prin acest acord să găzduiască echipele noastre de cercetare, iar noi ne-am obligat ca în toate rezultatele științifice pe care le-am obținut în perioada șederii în baza coreeană din Antarctica să includem membrii coreeni ai echipelor respective care ne-au ajutat”, a declarat pentru Ziarul Puterea.ro, Iris Maria Tușa, șefa Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice a INCDSB.

În perioada 2015-2020, au fost organizate patru expediții românești în Antarctica. Ultima expediție, cea din 2020, denumită ROICE 2020 a avut la bază studiul privind efectul schimbărilor climatice asupra comunităților microbiene prin identificarea și caracterizarea microcosmosului din diverse habitate și adaptările organismelor la aceste condiții particulare.

În plus, a fost urmărit și impactul condițiilor extreme (frig, efort, adâncime) asupra organismului uman și asupra comportamentului membrilor expediției.