Cum fac business afaceriștii români și traderii cu mărfuri ucrainene importate prin Republica Moldova
Deși în România este permis doar tranzitul de cereale din Ucraina, în realitate, volume mari rămân în țară, acestea fiind importate prin Republica Moldova.
O afacere profitabilă pentru traderi, dar și pentru antreprenorii sau fermierii autohtoni care au facilitat și au făcut un business din achiziționarea mărfurilor ucrainene.
Tot mai multe voci din agribusiness-ul românesc susțin că în lipsa unor mijloace de supraveghere și control, cantitățile importate/tranzitate s-au majorat semnificativ. Mai mult, forțarea dublării volumelor „tranzitate lunar, pe mare”, până la 4 milioane tone va crea un haos și mai mare, o prăbușire a prețurilor și colaps/faliment pentru foarte mulți fermieri din România, atrage atenția Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Dacă interdicția aplicată importurilor ucrainene nu se va prelungi și după 15 septembrie 2023, atunci prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru fermierii din România, în special, și se va reduce semnificativ achiziția produselor agricole din țara noastră, inclusiv pentru procesare, în favoarea celei din Ucraina, chiar dacă nu sunt îndeplinite aceleași condiții de calitate și rigoare a tehnologiei de producție, care forțează creșterea costurilor de producție din UE, susțin fermierii români.
Schema de lucru
Agricultorii arată că operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina a permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația comerț intracomunitar, dar și import din Ucraina în Moldova, importarea din Moldova în România, ca fiind produse agricole în documente de origine Moldova, deși erau produse din Ucraina, transportate inclusiv prin mijloace de transport din Ucraina.
De altfel, s-a făcut export în state terțe prin România, creând astfel premise pentru descărcarea unor cantităţi importante în țara noastră și pentru care riscăm să pierdem încrederea partenerilor noștri consacrați pentru că a fost amestecată cu marfă din Ucraina care nu îndeplinește aceleași criterii precum cea produsă în UE, precizează Alianța.
“Deși s-a spus că în perioada 15 martie 2023-15 septembrie 2023 au fost interzise importurile de Grâu, Orz, Rapiță, Floarea-Soarelui și Porumb în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia acest lucru nu a fost respectat de autoritățile europene, ucrainiene și naționale, dovadă fiind datele statistice. Din sprijinul acordat prin permiterea importurilor, s-au ajutat preponderent traderii, oligarhii și companiile multinaționale și mai puțin fermierii ucrainieni. Merită și e corect să perturbăm întreaga politică agricolă comună la care s-a muncit din 1962 până în prezent și întreaga piață a UE, să distrugem complet agricultura din România și celelalte state aflate în vecinătate?”, se arată într-un comunicat al Alianței.
De această realitate sunt conștienți și oficialii români, care recunosc că există inclusiv antreprenori români, ba chiar fermieri, care au cumpărat cereale ucrainene.
“Din păcate, inclusiv antreprenori sau fermieri români au facilitat și au făcut un business din achiziționarea de cereale în spațiile de depozitare din România. Ar trebui să intervenim legislativ, cu toate că nu poți să intervii în comerț oricum, astfel încât să vedem ce impozite să fie impuse celor care staționează, deservesc și vând cereale ucrainene pe teritoriu național, atât timp cât avem cereale românești. Cred că aici ar trebui să intervenim din punct de vedere al legislației”, a declarat la un post TV senatorul George Scarlat, președinte al Comisiei pentru Agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat.
În perioada martie 2022-mai 2023, Ucraina a traversat prin România, în cadrul coridoarelor de solidaritate cu un volum de peste 20 milioane tone, ceea ce reprezintă jumătate din mărfurile traversate prin liniile de solidaritate. Din aceste volume, doar în intervalul mai 2023-septembrie 2023 este vorba de un volum de tranzit de 8.850.000 tone, potrivit datelor comunicate de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Citește și Cartelul din România, care încurcă exporturile ucrainene de cereale