PENSIILE SPECIALE: ”Până la final de septembrie vom adopta legea cu modificările cerute de CCR”
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a declarat sâmbătă că o nouă formă a legii pensiilor speciale, cu modificările cerute de Curtea Constituțională, va fi adoptată până la sfârșitul lunii septembrie.
„Decizia Curţii Constituţionale nu e atât de vehementă, ne lasă o portiţă, iar eu cred că până la finalul lunii septembrie vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională. (…) Toate categoriile de pensii speciale din România sunt vizate de această nouă lege, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba – de ce nu le tăiaţi de tot, ca la parlamentari? Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari. La magistraţi şi la alte categorii nu le mai poţi tăia. Pentru că sunt deja decizii care spun că nu au… Şi într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistraţii au în toată lumea pensii speciale„, a spus Simonis.
Pensiile speciale vor fi impozitate „cu 15-20-25%„.
„Pot să vă spun că s-a eliminat cumulul, pentru că o problema era asta, cumulul mai multor pensii speciale. Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia 10.000 de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare. Îţi dau dreptul să optezi pentru cea mai mare, dar atât, pe care o impozitez. Se adaugă la ea pensia pe contributivitate şi am scăpat de ea”, a mai spus președintele interimar al Camerei Deputaților.
În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
CNPP arată că beneficiarii sistemelor publice de pensii ale căror venituri totale din pensii și indemnizații sunt mai mici de 1.125 lei, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari„, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensionarii de la stat ai României cu indemnizație socială de la buget
Valoarea indemnizației sociale
valoarea medie – 429 de lei
Bistriţa-Năsăud – 495 lei
Maramureş – 495 lei
Cluj – 477 de lei