Legea pensiilor speciale, gata la final de septembrie
Noua lege a pensiilor speciale care include modificările cerute de Curtea Constituțională, urmează să fie adoptată până la finalul lunii septembrie. Afirmația a fost făcută de către președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.
Luna trecută, judecătorii Curții au întors în Parlament legea pensiilor speciale. Potrivit instanței, pensiile aflate în plată nu pot fi remodelate pe baza altor principii, decât cele avute în vedere de legea sub imperiul căreia acestea au fost obținute.
Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis a declarat că până la finalul lunii septembrie va fi adoptată legea pensiilor speciale în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională.
„Decizia Curții Constituționale nu e atât de vehementă, ne lasă o portiță, iar eu cred că până la finalul lunii septembrie vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională. (…) Toate categoriile de pensii speciale din România sunt vizate de această nouă lege, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba – de ce nu le tăiați de tot, ca la parlamentari? Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari. La magistrați și la alte categorii nu le mai poți tăia. Pentru că sunt deja decizii care spun că nu au… Și într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistrații au în toată lumea pensii speciale”, a spus Simonis la Prima Tv.
Impozitul în Legea pensiilor speciale pentru partea necontributivă între 15%-25%
„Trebuie impozitate și dacă nu le putem elimina, cum mi-aș dori, și eventual să stabilim un principiu și niște gradații foarte clare pentru fiecare categorie profesională în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spațiul public de 30.000, 40.000, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimțită, pensie pe necontributivitate. Poți să ai pensie cât ai contribuit în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai făcut niște șmecherii și ai cumulat cea de șef de penitenciar, cu șef de tribunal și ai 70 și ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimțită. Și trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a mai spus președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.
El a spus că trebuie stabilite limite maxime pentru fiecare categorie profesională în parte, astfel încât să nu mai existe pensii speciale de 40.000 sau chiar de 70.000 lei. El a adăugat că parlamentarii așteaptă de la guvern o analiză pentru a decide care să fie această limită maximă.
Nu poți cumula mai mult de două pensii – una specială și una contributivă
Deputatul PSD a mai spus că în Legea pensiilor speciale nu va mai exista cumul.
„Pot să vă spun că s-a eliminat cumulul, pentru că o problema era asta, cumulul mai multor pensii speciale. Adică poți avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că așa a zis Curtea Constituțională, dar nici nu poți să ai de fost ambasador, de fost șef de parchet, de fost judecător nu știu de care și să le aduni pe toate, să ai șapte, pensia 10.000 de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare. Îți dau dreptul să optezi pentru cea mai mare, dar atât, pe care o impozitez. Se adaugă la ea pensia pe contributivitate și am scăpat de ea”, a arătat Simonis.
Citește și: Ce chirii vor plăti studenții în marile centre universitare?