Restricții bugetare mai blânde pentru Servicii, Armată și Poliție
Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale, prin intermediul căreia se vor desființa peste 200.000 de posturi în sistemul bugetar. Totuși, sistemul de siguranță națională este exceptat de la unele prevederi. Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.
Desființarea posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții nu se aplică personalului militar și funcționarilor publici cu statut special din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Prin derogare, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde nete lunare / salarii nete lunare sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează direct serviciile turistice prestate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat. Cei care au venituri salariale mai mari nu mai beneficiază de decontarea serviciilor turistice.
Pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ai Poliției Locale norma de hrană nu se modifică și nu se raportează la salariul minim brut pe economie, așa cum se întâmplă pentru ceilalți bugetari.
De asemenea, pentru familia ocupațională de funcții bugetare ”Apărare, ordine publică și securitate națională” din Legea –cadru nr 153/2017 se va modifica astfel: ”a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;” Nici aici nu sunt afectați foarte mulți angajați deoarece doar cei cu salarii foarte mari ar fi putut depăși 1500 de lei.
Modificarea organigramelor în sectorul apărare, ordine publică și siguranță națională
Dacă pentru alte instituții, funcțiile de conducere vor reprezenta maxim 8% raportat la numărul celor de execuție, în sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, funcțiile de conducere vor putea fi maxim 10% din numărul total de posturi aprobate la nivelul entității publice;
Modificarea structurii organizatorice a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe, inclusiv în servicii, armată și poliție:
a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;
b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;
c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.
Funcționarii publici încadrați pe funcțiile publice de șef serviciu, director, director adjunct, director executiv, director executiv adjunct, director general, director general adjunct care nu mai îndeplinesc condițiile privind normativul de personal pentru a ocupa funcția publică vor ocupa funcțiile publice deținute până la data aprobării noii organigrame, beneficiind de drepturile salariale corespunzătoare funcției
Prevederile sunt aplicabile începând cu data aprobării noilor organigrame, regulamente de organizare și funcționare, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2023.
Citește și: Legea pensiilor speciale, gata la final de septembrie