Deficitul României de 42,53 miliarde de lei îngrijorează Comisia Europeană
Ministrul Finanțelor, Marce Boloș, a anunțat că deficitul bugetar al României a ajuns la 42,53 de miliarde de lei, adică 2,66% din PIB. Din acest motiv, Comisia Europeană are mari semne de întrebare privind capacitatea țării noastre de a-și respecta angajamentele față de CE.
Ținta de deficit bugetar asumată de către România pentru acest final de an a fost de 4,4% din PIB. În luna mai, din păcate, țara noastră avea deja un deficit bugetar de 2,33% din PIB, pentru ca mai apoi, în iunie, să se ajungă la 2,34% și în iulie 2,44%. Acum, „deficitul pe care-l avem înregistrat este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, îngrijorări la nivelul CE din perspectiva evoluției deficitului bugetar și a felului în care România va reuși să își respecte angajamentele pe care și le-a asumat în relația cu CE”, a declarat Marcel Boloș, aducând, în felul acesta, din nou argumente pentru susținerea necesității luării de măsuri fiscale.
CE are două regulamente în vigoare, unul pe politica de coeziune, unde articolul 8 menționează clar că atunci când un stat membru este în procedura de deficit bugetar excesiv, CE își rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene, iar cel de-al doilea regulament, specific PNRR, unde articolul 10 spune că se suspendă și CE chiar poate să taie parțial fondurile alocate unui statul membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar. Așa stând lucrurile, Marcel Boloș a spus că dacă vom eșua în a lua măsurile fiscale corecte vom avea suspendate circa 75 de milioane de euro, adică 46 de miliarde de euro din politica de coeziune și 29,3 miliarde de euro prin PNRR.