Drogurile scad memoria și inteligența, îmbătrânesc și ”prăjesc creierul”
Medicii avertizează că drogurile îmbâtrânesc creierul adolescenților, îl ”ucid”, cu efecte grave pe tot parcursul vieții.
În legătură cu efectele consumului de droguri, medicul neurochirurg Lucian Eva de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, spune că în primul rând este afectat creierul: aceste substanțe ucid, ”prăjesc creierul”.
”Începutul consumului de substanțe stupefiante încă din vremea adolescenței duce la apariția unor tulburări de comportament, de atenție și de memorie, iar la vârsta adultă, evaluarea globală a inteligenței scade,” subliniază dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie, ATI, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca.
De asemenea, în cazul copiilor, drogurile provoacă depresie, anxietate, fenomene psihotice.
Potrivit dr. Radu Țincu, efectul drogurilor asupra adolescenților este extrem de grav, deoarece ”sistemul nervos central nu și-a încheiat dezvoltarea, acest proces având loc în jurul vârstei de 24 de ani”.
Investigațiile de tip RMN sau CT evidențiază că, în cazul adolescenților consumatori de droguri, structura creierului lor este asemnătoarea cu cea a persoanelor în vârstă, avertizează psihiatrul Raluca Prepeliță de la Institutul Socola.
Studiile arată că persoanele care folosesc acest tip de substanțe au șanse mai mari să dezvolte boli psihice la vârsta adultă.