„Liberty Steel”, care deține combinatul de la Galați, a preluat și „Dunaferr” din Ungaria
Grupul siderurgic „Liberty Steel”, care este proprietarul combinatului de la Galaţi, a câştigat licitaţia pentru achiziţia combinatului „Dunaferr”, fiind așteptată aprobarea tranzacției de către Uniunea Europeană.
Administrația Combinatului Siderurgic „Liberty” de la Galați a dat publicității un comunicat al Grupului „Liberty Steel”, prin care a fost anunțată intenția grupului siderurgic de a implementa și la combinatul „Dunaferr” din Dunaújváros (Ungaria) tehnologia „Green Steel”, de producere a oțelului cu emisii reduse de noxe, care este în curs de realizare și la combinatul de la Galați, cu echipamente importate din Coreea de Sud.
Colaborarea „Liberty Steel” cu combinatul siderurgic din Ungaria a început în luna februarie, când „Dunaferr” se afla într-o situație economică dificilă și era pe punctul de a fi închis, dar a fost salvat de „Liberty Steel”, care a încheiat un acord comercial şi de consultanţă în baza căruia a furnizat materie primă pentru oţelăria din Ungaria și a cumpărat cocs de la „Dunaferr” pentru combinatul de la Galaţi.
Prin acest acord au fost salvate și cele peste 4.000 de locuri de muncă de la combinatul siderurgic maghiar.
Grupul siderurgic controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta a anunțat şi planurile pentru dezvoltarea activității la „Dunaferr” prin investiții în implementarea programului „Green Steel”, care va fi realizat prin instalarea unui cuptor cu arc electric cu capacitatea de 150 de tone, ca parte din planurile de decarbonizare a producției combinatului siderurgic din Ungaria.
Prin instalarea acestui cuptor, emisiile de dioxid de carbon de la combinatul „Dunaferr” vor scădea cu 80%.
Cuptorul va fi produs şi instalat de compania chineză China’s CISDI Engineering Co.
„Ne aflăm într-o tranziţie rapidă către tehnologii cu emisii reduse de carbon în întreaga noastră operaţiune globală şi intenţionăm să facem acelaşi lucru la Dunaferr. Ştim din experienţă că pentru a acţiona rapid, aveţi nevoie de sprijinul unor parteneri tehnologici de clasă mondială, de structuri financiare adecvate şi de un guvern sprijinitor, motiv pentru care formarea acestui grup este atât de importantă.
Aşteptăm cu nerăbdare dezvoltarea acestor planuri cu CISDI şi Ministerul Dezvoltării Economice, pentru a asigura punerea uzinei de oţel Dunaújváros pe o cale durabilă şi competitivă cât mai curând posibil”, a declarat Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al „Liberty Steel”, la Budapesta, cu prilejul semnării memorandumului cu Márton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice din Ungaria şi reprezentanții companiei China’s CISDI Engineering Co din China.