Incredibil. ANAF a furnizat informații eronate la vânzarea unor mașini de lux
Situație incredibilă la ANAF, care a scos la vânzare mai multe mașini de lux, numai că a uitat să le verifice kilometrajul, furnizând informații incorecte. Iar erorile ajung chiar și la peste 100.000 de kilometri doar pentru un singur autovehicul.
ANAF a făcut public, în urmă cu câteva zile, un anunț cu privire la organizarea unei licitații pentru vânzarea mai multor bunuri mobile, printe care două autoturisme, un microbuz și un buldoexcavator deținute de o firmă din Dâmbovița, autovehicule scoase la vânzare pentru recuperarea datoriilor restante.
Prețurile de pornire variază între 150.000 și 300.000 de lei, sume destul de mari. Există, însă, o mare problemă: informațiile furnizate de ANAF în anunțul licitației. La o simplă verificare a numărului de identificare al vehiculului pe Registrul Auto Român (RAR) se observă că acestea au în realitate un kilometraj mult mai mare decât cel precizat în anunț, iar în cazul mașinilor, de exemplu, este vorba și de peste 100.000 de kilometri.
Doar un exemplu: ANAF a scos la licitație un BMW X6 din 2016 la un preț de peste 60.000 de euro (echivalentul a 256.681 de lei, la care se adaugă 19% TVA), fiind trecut un kilometraj de doar 45.099 de kilometri. În realitate, însă, acesta era mult mai mare – în februarie, mașina avea undeva la 146.308 de kilometri. Iar acest lucru se poate afla printr-o verificare simplă a numărului de identificare al vehiculului (publicat și de ANAF) pe site-ul Registrului Auto Român (RAR) În cazul de față, mașina avea în luna februarie a acestui an nu mai puțin de 146.308 de kilometri, ceea ce înseamnă că au fost redați incorect peste 100.000 de kilometri în anunțul de vânzare.
Cum pot fi verificate datele mașinilor
Pentru a afla istoricul unui vehicul, este nevoie de seria de identificare (VIN). Astfel, se poate verifica înmatricularea autovehiculului respectiv, specificațiile motorului, standardele de emisii, numărul de kilometri parcurși, dar și alte informații. Nu trebuie decât să accesați site-ul rarom.ro, la secțiunea „Istoric vehicul”, iar informațiile solicitate vor fi primite pe email.
„Aceste vehicule rămân în proprietatea debitorului până la finalizarea licitației. Este obligat debitorul să ofere acces la ele și orice informații i se solicită. Prețul de vânzare este stabilit de un expert desemnat. Acesta verifică toate bunurile, le evaluează și stabilește valoarea lor. Este obligația lui să verifice toate detaliile care țin de starea tehnică a bunului sau de documente”, a declarat pentru ProMotor un reprezentant al ANAF Titu, instituție care a scos la licitație vehiculele.
În cazul de față, două vehicule au fost examinate, în 2023, la Registrul Auto Român (RAR), iar al treilea la o stație de verificare ITP, unde s-au înregistrat corect kilometrii reali parcurși până la momentul respectiv.