Echipa FMI sosește azi în România! Ce înseamnă Articolul IV
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se va afla la Bucureşti în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV.
Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, se arată în comunicatul semnat de Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale se vor întâlni cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale, precizează sursa citată.
La finalul vizitei, este de aşteptat ca misiunea FMI să organizeze o conferinţă de presă.
Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.
Ce a spus Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a fost întrebat săptămâna trecută, la Antena 3, dacă am putea vedea un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţioal, aşa cum s-a întâmplat în 2010.
“Nu se pune problema acestui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Nu se pune problema sub nicio formă de dificultate financiară pentru România. În schimb, se pune problema respectării unor angajamente faţă de Comisia Europeană, pe care le-am avut scrise în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Se pune problema luării unor măsuri, fiindcă suntem în procedură de deficit bugetar excesiv, la faza corectivă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar şi, desigur, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut faţă de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene în România tocmai ca să ne atenţioneze că sunt necesare măsuri fiscal-bugetare care sunt ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB”, a explicat ministrul de Finanţe.
Oficialul a menţionat că Guvernul a încercat să protejeze populaţia şi TVA-ul rămâne de 9% la alimente şi la medicamente.