Virusul Nipah revine! OMS îngrijorată de o posibilă epidemie majoră

Publicat: 26 sept. 2023, 07:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Virusul Nipah revine! OMS îngrijorată de o posibilă epidemie majoră

Letal până la 75%, fără un vaccin disponibil, cu simptome care pot duce la inflamarea creierului și comă, virusul Nipah revine și începe să provoace îngrijorări pe mapamond.

Autoritățile de la New Delhi se tem de o epidemie declanșată de virusul Nipah, care deja a provocat 17 decese în 2018. Virusul Nipah revine și provoacă din nou decese. Sunt motive suficiente ca virusul să fie în vizorul Organizației Mondiale a Sănătății care are și ea temeri în privința unei posibile răspândiri la nivel global.

India a luat măsuri stricte în statul Kerala, unde planează amenințarea unei epidemii de Nipah. Recent, acest virus, transmis de la animale la om, a fost confirmat în cazul a patru persoane și a provocat două decese. Autoritățile indiene au trecut la măsuri radicale: au închis unele școli și efectuează campanii  extinse de testare.

Simptome, incubație

Prima epidemie de Nipah a fost consemnată în 1998. Virusul a fost identificat printre crescătorii de porci din Malaezia. În general, virusul ajunge la om de la animale sau alimente contaminate. Dar el poate fi transmis direct între oameni.

Simptomele infecției cu virusul Nipah sunt febră, vărsături, dureri de cap, probleme de respirație. În cazurile grave, apar convulsii și o inflamare cerebrală, urmată de comă.

Perioada de incubație (timpul scurs de la infectare și apariția simptomelor) este, potrivit OMS, între 4 și 14 zile. Totuși, perioada de incubație poate fi mai lungă, putând să atingă chiar 45 de zile, subliniază OMS.

În prezent, nu există un vaccin contra virusului Nipah. Rata de deces în cazul acestei infecții este între 40 și 75%.

Unde a fost identificat

Virusul Nipah  a ucis 100 de persoane în Malaezia și a impus sacrificarea a peste un milion de porci. La Singapore, au fost înregistrate 11 cazuri și un deces. În Bangladesh au fost raportate 100 de decese din 2001.

Virusul a mai fost identificat în Cambodgia, Ghana, Indonezia, Madagascar, Filipine, Thailanda.

Până acum, virusul nu a fost confirmat în Europa.

Potrvit estimărilor publicate de revista Science în 2018, ar exista 1,7 milioane de virusuri necunoscute la mamifere și păsări, din care 540.000 până la 850.000 ar avea capacitatea de a se transmite la oameni.