Alina Tănase: „Peste 2.000 de transplanturi medulare, efectuate la Fundeni”
Centrul pentru Transplant Medular de la I.C.Fundeni a devenit, din 2001, un pol al speranței că leucemia poate fi învinsă, aici fiind realizate peste 2.000 de transplanturi medulare.
”Este ceva extraordinar că astăzi, după mai bine de două decenii de actvitate medicală continuă în domeniul transplantului medular, în Centrul de la Fundeni putem realiza toate procedurile medicale existente în hematologia mondială, inclusiv terapia celulară CAR-T (…)”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular și directorul medical al I.C. Fundeni.
În legătură cu terapia celulară CART-T introdusă la Clinica de Hematologie Fundeni, prof.univ. dr Anca Coliță, managerul IC Fundeni, precizează că această procedură medicală este destinată ”pacienților care nu răspund la tratamentele clasice și care, astfel, primesc o nouă mare șansă la viață”.
La Institutul Clinic Fundeni, prima procedură de transplant medular, care a fost autolog, a fost realizată în 2001.
Pentru hematologia românească, anul 2001 rămâne unul de referință în istoria medicinei românești. Primele transplanturi medulare din România au fost realizate la Timișoara, Târgu Mureș și București. Aceste realizări de excepție au putut fi posibile datorită unor echipe medicale deosebite, conduse de reputații profesori universitari doctori Margit Șerban, Benedek Istvan, Dan Coliță și Constantin Arion.