Programul „Cornul și laptele” funcționează doar în Vâlcea și Prahova
Prahova și Vâlcea sunt singurele județe unde elevii primesc cornul și laptele. De acest program ar fi trebuit să beneficieze 1,9 milioane de elevi, dar autoritățile nu au pornit încă licitațiile.
Elevii din județele Vâlcea și Prahova sunt singurii din țară care primesc cornul și laptele. Copiii din aceste județe sunt „privilegiați” nu pentru că autoritățile locale ar fi fost mai conștiincioase decât altele, ci fiindcă în aceste județe contractele din anul anterior nu au expirat.
În luna august, Guvernul a stabilit prin HG nr. 738/2023 că elevii ar trebui să primească lactate, produse de patiserie și fructe și legume în perioada 2023-2029, cât durează Programul pentru școli al României. De acest program, în anul școlar actual ar fi trebuit să beneficieze 1,9 milioane de elevi.
În anii trecuți Programul „Cornul, laptele” a mai dat rateuri, dar de această dată a început cu stângul de-a binelea, deși la el au fost acum adăugate și fructe și legume, numindu-se acum „Cornul, laptele, fructele și legumele”. La trei săptămâni de când anul școlar a început, în toată țara, exceptând cele două județe amintite, nici un preșcolar, elev de primară șau școală gimnazială nu a văzut pe masa sa vreuna dintre cele 2 porții de fructe sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație săptămânale, cum prevede HG nr. 738/2023. De ce? Sunt mai multe posibile cauze. Fie autoritățile locale nu au pornit încă licitațiile, fie oficialii locali nu știu să aplice procedurile, fie s-a întârziat fiindcă Guvernul nu a emis reglementările pentru desfășurarea licitațiilor și a programului la timp.
Potrivit HG nr.783/2023, elevii ar trebui să primească următoarele fructe și legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină de rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași și castraveți, în porții de cel puțin 100 g de fructe și cel puțin 200 g de legume, inclusiv legume sub formă de amestec. Acestea trebuie să fie preparate și gata de consum, în stare proaspătă, iar porțiile trebuie ambalate individual.