Mitulețu Buică pleacă de la AEP. Cine îi va lua locul
Secretarul general al Autorității Electorale Permanente, instituția de care le e frică cel mai mult partidelor politice, și-a dat demisia.
Constantin Florin Mitulețu-Buică și-a dat demisia în febuarie 2023 și din poziția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara atunci că el i-a cerut să facă acest pas, din cauza investigațiilor ANI în cazul său. „Eu i-am solicitat domnului Mitulețu că ar fi cazul să-și înainteze demisia. Cred că a fost supercorect”, a spus Ciolacu în februarie 2023.
Pe 9 ianuarie 2023, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General, acuzându-l pe Constantin Florin Mitulețu-Buică că și-a angajat nelegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul unui vicepreședinte AEP.
După demisia lui Buică, PNL vrea să dea viitorul secretar general al AEP, au afirmat surse din coaliție pentru Libertatea.
Cine este favoritul pentru preluarea postului
Favorit să preia această funcție este Dan Vlaicu, dar decizia trebuie luată în forurile de conducere ale partidului. Relații încordate cu președintele AEP. Libertatea a dezvăluit în martie anul acesta că PNL presează PSD ca Mitulețu-Buică să plece din funcția de secretar general al AEP.
Actualul președinte al AEP, Toni Greblă, a fost propus de PSD și votat în Parlament, iar liberalii vor să existe un echilibru înaintea alegerilor din 2024. Între Toni Greblă și Constantin Florin Mitulețu-Buică „relațiile erau încordate”, au descris situația surse din AEP. În timpul mandatului lui Constantin Florin Mitulețu-Buică în fruntea AEP, instituția a început să prezinte, lunar, cum utilizează partidele banii din subvenție.
Nu au fost numiți niciodată furnizorii sau destinatarii banilor, ci a fost făcută o prezentare pe capitole de cheltuieli. Astfel, opinia publică a putut afla cât plătesc lunar partidele pentru promovarea politică în mass-media, cât au plătit pentru mașini, sedii, sondaje sau consultanță politică. Toate sumele prezentate au fost brute, fără o defalcare reală a cheltuielilor, iar instituția nu și-a asumat să indice și site-urile cu care partidele încasatoare de subvenție au contracte pentru publicitate politică.