Cum te fură service-ul auto cu zâmbetul pe buze. Opt dintre cele mai utilizate metode
Toată lumea vrea să-și repare la un preț corect mașina, dar există mecanici şi service-uri care încearcă să profite de clienţii lor prin diverse metode de înşelăciune.
Într-un serviciu auto există numeroase modalităţi prin care poţi fi furat. De la preţuri nerealiste, la reparaţii inutile, există diverse metode prin care proprietarii de maşini pot fi înşelaţi. Dar, cu atenţie şi câteva canale de informare, poţi fi sigur că nu vei cădea în plasa acestor escroci. În cele ce urmează, prezentăm opt metode prin care poţi fi furat în service-ul auto şi cum poţi să-i prinzi.
1. Piese de schimb înlocuite cu unele de calitate inferioară
Mulţi mecanici pot înlocui piesele de schimb cu unele de calitate inferioară sau chiar cu piese aflate în stare de uz. De exemplu, pentru a economisi bani, un mecanic poate înlocui o piesă uzată cu o altă piesă la fel de veche ce provine de la o maşină în dezmembrare. Pentru a evita această problemă, cere să vezi piesele de schimb înainte de a fi înlocuite şi cere aprobarea ta înainte de a fi efectuate reparații.
2. Preţuri nerealiste
Uneori, mecanicii pot oferi preţuri nerealiste pentru a atrage clienţi şi a-i păcăli. Una dintre cele mai bune modalităţi de a evita aceasta este de a cerceta mai multe service-uri auto şi de a compara preţurile.
3. Nu schimbă consumabilele
Consumabilele, cum ar fi filtrele de aer, ulei și combustibil, sunt esențiale în cadrul operațiunilor de revizie și determină un număr mare de clienți să solicite serviciile unui service auto. Din păcate, este aici unde se înregistrează cele mai multe furturi, deoarece angajații nu înlocuiesc consumabilele, deși pe fișă este consemnat că au fost înlocuite. Acest lucru poate crea o pagubă de circa 300 de lei, când un filtru vechi și „curățat” este montat în locul unuia nou. Pentru a preveni astfel de situații, este recomandat să marchezi consumabilele cu un marker discret, astfel încât să poți verifica dacă au fost schimbate sau nu. De asemenea, poți solicita să primești și piesele vechi, pentru a fi sigur că cele noi au fost înlocuite așa cum ai solicitat.
4. Cote de muncă fictive
Uneori, mecanicii pot factura cote de muncă foarte mari pentru a-şi maximiza profiturile. De exemplu, un mecanic poate declara că înlocuirea unei conducte de frână a necesitat trei ore de muncă, în timp ce operațiunea ar fi durat numai o oră. Aceasta poate fi evitată prin solicitarea unui raport detaliat cu privire la timpul necesar pentru efectuarea fiecărei reparații.
5. Servicii inutile
Mecanicii pot recomanda uneori servicii inutile sau nu necesare pentru a-şi majora profiturile. De exemplu, un mecanic poate spune că trebuie înlocuită o piesă care nu prezintă defecţiuni, numai pentru a-şi justifica preţul facturat. Pentru a evita această problemă, insistă să primeşti un raport scris cu privire la toate reparările necesare.
6. Nu schimbă, de fapt, uleiul
Dacă crezi că aducerea lichidului de schimb pentru uleiul mașinii tale este suficient pentru a te asigura că acesta a fost înlocuit cu un ulei nou și de calitate, ar trebui să fii atent. Mulți mecanici nu schimbă în totalitate uleiul uzat, ci doar o parte din acesta, iar restul îl completează cu uleiul tău nou. În final, o parte din uleiul pe care l-ai adus îți va fi folosit, iar restul va rămâne la mecanic.
Dacă vrei să te asiguri că operațiunile de service sunt efectuate corect și transparent, atunci ar trebui să alegi un service auto care îți oferă posibilitatea să observi fiecare etapă a operațiunii, prin intermediul unui geam transparent. Această metodă este eficientă și poate fi aplicată la orice tip de operațiune de service.
7. Încărcarea cu taxe
Încărcarea cu taxe suplimentare este o practică des întâlnită în unele service-uri auto. De exemplu, o maşină poate fi ţinută mai mult timp decât este necesar, pentru a fi taxat un tarif mai mare, sau serviciile pot fi facturate la un preţ mai mare decât cel practicat. Este important să întrebi înainte de a depune maşina la service care este tariful pentru diverse servicii.
6. Utilizarea pieselor contrafăcute
În unele cazuri, mecanicii pot utiliza piese contrafăcute, care sunt mult mai ieftine decât piesele originale şi care pot fi de calitate inferioară. Aceasta poate fi evitată prin verificarea autenticităţii fiecărei piese înainte de a fi instalată.