Violențele verbale asupra copilului, comparabile cu cele fizice sau sexuale
Un studiu britanic, publicat în revista Child Abuse & Neglect, susține că violențele verbale au același impact negativ asupra dezvoltării copilului ca violențele fizice sau sexuale.
Copiii, victime ale violențelor verbale, ar putea prezenta un risc mai mare de automutilare și de consum de droguri, transmite acest studiu.
În criză emoțională, acești copii devin vulnerabili și pot comite delicte cu consecințe grave.
Studiul califică violențele verbale ca fiind cuvintele denigratoare adresate copilului– de exemplu, leneșule, prostule…
Studiul subliniază că părinții, epuizați și stresați, mai ridică tonul la copil, dar nu aceștia sunt vizați, ci cei care fac din acest mod de adresare o obișnuință.
Studiul britanic evidențiază consecințele violențelor verbale. ”Acestea sunt asociate cu suferința psihică persistentă, cu dificultăți emoționale și relaționale complexe, cu tulburări fizice și psihice, cu o probabilitate crescută de a se implica în acte de violență. Copiii victime ale violențelor verbale pot deveni la rândul lor autorii unor asemenea acte asupa altor membri din anturajul lor.
Studiul subliniază că, aparent, violențele verbale par mai puțin nocive. În realitate, riscurile asupra copilului sunt majore și subestimate: risc mărit de anxietate, de depresie, de tulburări psihotice și de consum de droguri. În plus, să nu neglijăm că violențele verbale sunt mai frecvente, comparativ cu cele fizice sau sexuale.