Război în Israel: Hamas controlează 7 comunități din țară. Jihadul Islamic s-a alăturat operațiunii: ”Abia a început”

Publicat: 07 oct. 2023, 19:30, de Andrei Ceausescu, în ESENȚIAL , ? cititori
Război în Israel: Hamas controlează 7 comunități din țară. Jihadul Islamic s-a alăturat operațiunii: ”Abia a început”

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza.

În Israel a fost introdusă alerta de război după ce mii de rachete au fost lansate de luptătorii Hamas care trec granița cu parapanta, informează Sky News. Imagini filmate cu telefoane mobile arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici, iar într-o evoluție extrem de neobișnuită, mai mulți luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul parapantelor, ajungând în orașul Sderot, unde s-au auzit schimburi de focuri.

Numărul oficial al israelienilor uciși în atacul Hamas de astăzi a crescut de la 40 la 70, au anunțat serviciile de urgență ale țării, citate de Sky News.

Adjunctul șefului biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a susținut că au fost capturați „ofițeri superiori” din armata israeliană, potrivit BBC.

El a declarat pentru canalul arab al Al Jazeera că „ceea ce este în mâinile noastre va elibera toți prizonierii” din Israel – o referire aparentă la palestinienii deținuți în închisorile israeliene.

„Am capturat ofițeri superiori din armata de ocupație”, a spus el.

„Sunt mulți palestinieni uciși și mulți israelieni morți, precum și prizonieri, iar bătălia este încă la apogeu”.

Arouri a declarat că Hamas este pregătită să facă față unei incursiuni terestre israeliene în Gaza, pe care a descris-o ca fiind „cel mai bun scenariu pentru noi pentru a rezolva conflictul împotriva inamicului”.

Niciuna dintre aceste afirmații nu poate fi verificată în mod independent, în stadiul prezent al luptelor.

Se estimează că 200-300 de teroriști au intrat în Israel, iar zeci se ascund în continuare, a declarat o sursă din poliție pentru Haaretz, citat de The Guardian.

„Da, sunt ostatici și prizonieri de război luați de Hamas. Există și decese în rândul soldaților IDF. Nu avem un număr exact deocamdată – suntem în război” – a răspuns purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari.

Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a mai declarat la Al Jazeera că „am reușit să ucidem și să capturăm mulți soldați israelieni” și că „luptele sunt încă în desfășurare”.

El spune că Hamas are suficienți prizonieri israelieni pentru a-și elibera deținuții:

„În ceea ce-i privește pe prizonierii noștri, le spun că libertatea voastră se conturează. Ceea ce avem acum în mâinile noastre vă va face liberi. Cu cât luptele vor continua mai mult, cu atât numărul prizonierilor va fi mai mare”.

Herman Berkovits, medic și prieten al lui Benjamin Netanyahu, spune că atacul terorist de sâmbătă a fost o surpriză mare, iar serviciile de informații israeliene „au primit o mare lovitură”: „În urmă cu câteva zile, în cadrul Guvernului, toți șefii de informații au spus că nu sunt probleme în Gaza și nu vor fi”.

Cel puțin 100 de israelieni au fost uciși în atacul Hamas, a anunțat postul de știri N12 din această țară, citat de Sky News.

Forțele navale israeliene au ucis zeci de militanți palestinieni care încercau să se infiltreze în țară pe mare, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit Sky News.

„Războinicii armei maritime au eliminat zeci de teroriști în spațiul maritim sudic și pe linia de coastă”, a scris aceasta într-un comunicat.

„La primele ore ale dimineții, luptătorii brațului maritim au efectuat o urmărire navală și au eliminat zeci de teroriști care au încercat să ajungă pe teritoriul israelian.”

De asemenea, a afirmat că a distrus „două bărci de cauciuc, alte două ambarcațiuni și un instrument agricol”.

Canalul de știri israelian N12 relatează că aproximativ 50 de ostatici israelieni sunt în prezent reținuți de atacatorii Hamas, potrivit Sky News.

Acesta a declarat că ostaticii sunt ținuți în kibbutzul Be’eri.

Kibbutzul este situat în sudul Israelului, în nord-vestul deșertului Negev – în apropierea graniței estice cu Fâșia Gaza.