Atenție! Insomnia duce la infarct, diabet și obezitate

Publicat: 09 oct. 2023, 13:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Insomnia duce la infarct, diabet și obezitate

Insomnia mărește cu 53% riscul de deces în urma unei boli cardiovasculare, în special infarct miocardic, comparativ cu persoanele cu un somn normal.

De asemenea, insomnia are urmări negative pe termen lung, printre care diabetul și obezitatea.  

Sunt concluziile unei ample cercetări publicate recent în revista PlosOne.

Probabil insomnia are un impact negativ asupra inimii printr-o combinație de mecanisme, cum ar fi accelerarea activității sistemului nervos simpatic, perturbarea activitătii sistemului nervos autonom și creșterea inflamației sistemice”, a explicat dr. Cheng-Han Chen, directorul medical al programului Structural Heart Program din cadrul Centrului Medical Laguna Hills-California, citat de MedicalNews Today.

Alte studii demonstrează că insomnia afectează sănătatea creierului și favorizează apariția diabetului și a obezității.  Insomnia a devenit o problemă de sănătate la nivel global. Din 2009, în Europa există Rețeaua europeană a insomniei.  

Cauze

Dintre tulburările de somn, insomnia este cea mai frecventă. Cu o creștere graduală de-a lungul vieții, insomnia afectează 30% din populație. Asociația Americană de Psihiatrie subliniază că între 6 și 10% dintre adulți prezintă simptome severe asociate cu insomnia.

Insomnia este o tulburare a somnului: dificultate de a adormi, dificultate de a menține somnul. Insomnie este și atunci când somnul are o durată normală, dar care este agitat și neodihnitor.

În principal, insomnia de lungă durată sau cronică este cauzată de stres, depresie și anxietate, de unele boli neurologice (Alzheimer, Parkinson etc.). Unele evenimente pozitive sau negative (divorț, șomaj, pierderea partenerului de cuplu, decesul unei persoane apropiate etc.) pot fi la originea insomniei. În aceste cazuri, insomnia este, de regulă, temporară. Cafeaua, ceaiul, alcoolul,  a mânca la ore târzii, canicula, zgomotul intens, unele medicamente etc. sunt alți factori care pot induce insomnie.  

A dormi este important pentru o stare generală bună,  pentru a performa la locul de muncă, la școală etc. În timpul somnului, țesuturile hepatice și musculare se regenerează, sistemul imunitar își reface forța, memoria se consolidează etc. În timpul somnului, secreția de hormoni ai creșterii este mai accelerată și creierul profită pentru eliminarea toxinelor.

Soluții

Tratarea insomniei începe cu câteva reguli simple: culcarea la aceeași oră, exerciții fizice în timpul zilei, crearea unui ambient adecvat (dormitor cu o temperatură optimă, liniștit, întunecat, aerisit),  evitarea cinelor copioase și la ore înaintate.

Sunt recomandate ceaiurile de plante: passiflora, valeriană, hamei, tei.

Diagnosticarea insomniei o face medicul și tot el prescrie tratamentul disponibil pe rețetă. În cazurile de insomnie asociată cu depresia, deosebit de eficiente sunt ședințele de consiliere psihologică.