ÎCCJ a dispus începerea judecării dosarului de șpagă a lui Dumitru Dragomir
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis o hotărâre decisivă privind începerea judecării pe fond a unui dosar complex care a ținut țara cu sufletul la gură. Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), este acuzat de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) că a primit o mită impresionantă în valoare de peste 3 milioane de euro de la fostul administrator al RCS/RDS, Ioan Bendei, în schimbul drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1.
Dosarul a traversat mai multe instanțe într-o odisee judiciară care a durat șase ani. Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată în 2017 și condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în ianuarie 2019 de către Tribunalul București pentru luare de mită și complicitate la spălarea banilor. Cu toate acestea, în noiembrie 2021, Curtea de Apel București a anulat sentința și a ordonat reluarea procesului de la zero, începând cu procedura camerei preliminare. Decizia CAB a fost bazată pe argumentul că tribunalul nu avea competența de a judeca acest caz, deoarece fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dragomir, este avocat, chiar dacă a fost suspendat din această calitate începând cu 2003, ceea ce ar atrage competența curților de apel.
Odată cu reluarea procesului, pedepsele anterioare aplicate de tribunal lui Dumitru Dragomir, Ioan Bendei și Florin Bogdan Bădiță (administratorul SC Bodu SRL) au fost anulate – fiecare primind câte 4 ani de închisoare cu executare. De asemenea, atât SC RCS&RDS cât și SC Bodu SRL au fost condamnate să plătească fiecare peste 3 milioane de euro.
În paralel, fiul lui Bogdan Dragomir, Alexandru Oprea (directorul general și președintele CA al RCS&RDS), și Mihai Dinei (coordonatorul activității juridice a RCS&RDS) au fost achitați.
Cu toate acestea, procesul a continuat, iar în iulie 2022, un magistrat de la Curtea de Apel București a confirmat corectitudinea rechizitoriului DNA și a dispus începerea judecării pe fond. Inculpații au contestat decizia, aducând procesul la Instanța Supremă. Dosarul a ajuns la această instanță în februarie 2023, iar după aproape 8 luni, judecătorii au confirmat decizia CAB din iulie 2022. Cu toate acestea, au exclus mai multe probe strânse de DNA în timpul anchetei, inclusiv un raport de constatare tehnico-științifică.
În august 2017, Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani. Alături de el, au fost deferiți justiției Ioan Bendei, Bogdan Dumitru Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir), Florin Bogdan Bădiță (administratorul SC Bodu SRL), Alexandru Oprea (directorul general și președintele CA al RCS&RDS), Mihai Dinei (coordonatorul activității juridice a RCS&RDS) și Serghei Bulgac (director general al RCS&RDS).
Procurorii au decis să trimită în judecată și societățile RCS&RDS, SC Bodu SRL și Integrasoft SRL, în legătură cu dare de mită și spălare de bani.
Ancheta DNA a susținut că în perioada aprilie 2009 – mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al LPF, împreună cu sprijinul lui Florin Bădiță, Bogdan Dumitru Dragomir și Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, administrator și acționar al RCS&RDS SA, din care a primit 3.100.000 de euro de la RCS&RDS SA. Banii au fost disimulați sub forma unor plăți efectuate în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat în august 2009 pentru finanțarea unui local administrat de fiul lui Dragomir, Crystal Palace Ballrooms.
Ancheta a arătat, de asemenea, că în perioada 2015 – 2016, s-au încheiat mai multe acte juridice pentru „spălarea” și „curățarea” sumei de 3.100.000 de euro, în scopul disimulării originii ilicite a acesteia. Aceste operațiuni au implicat societățile RCS&RDS SA, Bodu SRL și Integrasoft SRL, și au condus în cele din urmă la achiziționarea afacerii care a stat la baza contractului de asociere.