FALS: Protecția Consumatorilor, DSP și DSVSA infirmă informațiile referitoare la apa de la robinetele din Buzău

Publicat: 12 oct. 2023, 13:00, de Sebastian Silvestru, în News , ? cititori
FALS: Protecția Consumatorilor, DSP și DSVSA infirmă informațiile referitoare la apa de la robinetele din Buzău

Reporterii Ziarului Puterea au verificat cât de adevărate sunt informațiile apărute în presă referitoare la apa de la robinetele din Buzău.

La mijlocul lunii septembrie, mai multe ziare și televiziuni naționale au publicat un articol tras la indigo, în care se afirma că în orașul Buzău există cea mai curată apă de băut, apa de la robinet, chiar mai bună decât cea îmbuteliată de pe rafturile din supermarket.

Articolul cu pricina, distribuit masiv în presă, mai preciza că apa din supermarketuri este cu mai multe impurități decât cea de la robinet, iar buzoienii chiar fac economii consumând apa furnizată de Compania de Apă SA Buzău.

Compania de Apă SA Buzău și-a asumat articolul printr-o postare pe pagina de Facebook a societății comerciale

„Afacerea” cu care buzoienii fuseseră binecuvântați se datora OPC Buzău, de fapt, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Buzău care ar fi efectuat niște controale în marile lanțuri comerciale din județ, colectându-se probe din apa îmbuteliată, pentru vânzare.

Același CJPC Buzău ar fi colectat și probe din apa furnizată prin sistemul centralizat, la robinet, iar datorită unor teste, s-ar fi aflat că apa de pe rafturile supermarketurilor este cu mai mulți microbi decât cea care ajunge în casele buzoienilor, la robinet.

„Au venit peste jumătate din rezultate şi anormal în mari unităţi comerciale s-a găsit apă de la anumiţi furnizori care depăşea cu mult limitele admisibile în ceea ce priveşte compoziţia microbiologică. Dacă e să facem o comparaţie, pentru că m-am interesat la DSV care monitorizează împreună cu DSP calitatea apei, pot spune că apa de la robinet este mult mai bună”, a declarat Nicușor Dinulescu, directorul OPC Buzău.

CJPC Buzau nu a efectuat prelevări de eşantioane din sortimentele de apă minerală naturalã, apă de izvor, apã de masã îmbuteliate aflate la comercializare

Cunoscând faptul că Nicușor Dinulescu nu mai este comisar-șef adjunct la CJPC Buzău din data de 31.03.2023, ne-am adresat autorităților invocate de acesta pentru a verifica veridicitatea declarației sale ce a stat la baza unui articol de presă foarte răspândit.

Astfel, rând pe rând, am trimis solicitări către Direcția de Sănătate Publică Buzău, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galați.

Am întrebat câte controale tematice au efectuat cele trei autorități cu atribuții de control la marile lanțuri comerciale din județul Buzău și câte testări ale apei potabile comercializate în marile lanțuri comerciale din județul Buzău au fost efectuate între anii 2020 – 2023.

Răspunsurile primite arată că afirmațiile lui Dinulescu sunt false, ceea ce ne arată că articolul de presă a fost doar o „comandă” de marketing a Companiei de Apă Buzău menită să-i crească valoarea și încrederea partenerilor de afaceri.

Iată răspunsurile oficiale în exclusivitate pentru Ziarul Puterea.

Dragnea Adonis Laurențiu, director executiv DSVSA Buzău: „Conform programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor aprobat prin Ordinul Președintelui ANSVSA nr.35/2016, DSVSA nu efectuează prelevări de apă potabilă îmbuteliată din unități de comercializare. Între anii 2020-2023, DSVSA Buzău a efectuat un număr de 85 controale aferente anului 2020, un număr de 57 controale aferente anului 2021, un număr de 72 controale aferente anului 2022 și un număr de 21 controale aferente anului 2023 (inclusiv august 2023).”

Ungureanu Cristina, director executiv DSP Buzău: „În perioada menționată, în fiecare an, conform Planului național de acțiuni tematice de control stabilit de Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, au fost efectuate controale la producătorii, distribuitorii și retailerii, inclusiv marile lanțuri comerciale, de apă potabilă îmbuteliată, respectiv apă de masă și apă minerală naturală. În cadrul acțiunilor tematice au fost recoltate, în fiecare an, câte o probă de apă de masă și apă minerală naturală îmbuteliate, pentru determinări microbiologice și fizico- chimice, toate fiind corespunzătoare.”

Asaftei Laurențiu, comisar-șef CRPC Galați: „În perioada 2020-2023, la nivel național şi implicit la nivelul judeţului Buzău, au fost desfășurate anual controale tematice referitoare la respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor). În cadrul acestor tematici au fost verificate inclusiv supermarketurile aparţinând lanţurilor de magazine, dar nu numai. La nivelul CJPC Buzau nu au fost efectuate prelevări de eşantioane din sortimentele de apă minerală naturalã, apă de izvor, apă de masã îmbuteliate, aflate la comercializare, pentru analiza parametrilor de calitate fizico-chimici si microbiologici. Menţionăm, de asemenea, că nu au fost ȋnregistrate reclamații primite din partea consumatorilor din judeţul Buzău legate de calitatea apei îmbuteliate aflate la comercializare, referitoare la prezenţa microorganismelor sau a parametrilor fizico – chimici necorespunzători. CJPC Buzău nu a efectuat prelevări de apă potabilă din rețeaua publică de apă a municipiului Buzău sau a altor localităti din judeţul Buzău, competenţa de supraveghere a calităţii apei potabile şi implicit a prelevãrii de probe revine Direcţiei de Sănatate Publică.”

Comisarul șef Asaftei a mai precizat că, referitor la declarația fostului său subordonat Dinulescu, nu cunoaşte contextul și nici data la care a fost dată.

Referitor la calitatea îndoielnică a apei potabile furnizate de Compania de Apă SA Buzău, Ziarul Puterea a scris o serie de materiale în care a arătat cu dovezi incontestabile faptul că apa livrată de Companie abonaților săi, nu numai că nu este cea mai curată din România, ci poate este cea mai infectă!