Cărămidă cu zaț de cafea, ideea unui inginer român

Publicat: 15 oct. 2023, 08:30, de Victor Scarlat, în ECONOMIE , ? cititori
Cărămidă cu zaț de cafea, ideea unui inginer român
Sursa foto: Alegatorul

Zațul de cafea poate fi folosit la fabricarea cărămizilor, ceea ce se întâmplă deja la o fabrică din Sălaj. Rezultă, astfel, un produs prietenos cu mediul și de bună calitate pentru construcții, sau cel puțin așa susține un inginer român.

O astfel de rețetă se aplică la fabrica din Recea, județul Sălaj, care folosește materiale reciclabile în procesul de fabricație.

Cel care a avut ideea utilizării zațului de cafea este inginerul Sarpataki Alpar, cu mențiunea că, din păcate, procurarea materiei prime în cantități mari este ceva mai greu de realizat. De altfel, acesta este și motivul pentru care aceste cărămizi nu sunt mai ieftine decât cele clasice.

“Zaţul de cafea la cărămidă îl folosim cam de doi ani. Este un foarte bun degresant şi are şi un aport caloric. Ajută la porozitatea cărămizii şi ajută şi la ardere. Este cel mai potrivit pentru că are granulaţia perfectă. Nu trebuie măcinat, nu trebuie cernut. Este perfectă”, susține inginerul Sarpataki Alpar, potrivit ObservatorNews.

În viitor, o altă soluție care ar putea fi luată în calcul la fabricarea cărămizilor ar putea să fie și lâna de oaie, care asigură o izolare termică mai bună a locuinței, după cum susțin specialiștii în domeniu.