Alegeri în Polonia cu miză uriașă pentru Europa

Publicat: 15 oct. 2023, 09:00, de Victor Scarlat, în Internațional , ? cititori
Alegeri în Polonia cu miză uriașă pentru Europa
steag polonia

Astăzi, în Polonia au loc alegeri cu o miză uriașă pentru Europa. Scrutinul ar putea să ofere partidului naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) un al treilea mandat fără precedent sau, de ce nu, opoziţiei de lungă durată, oportunitatea de a trece în față, după opt ani de regres democratic.

Nu este exclus, însă, ca alegerile să se încheie cu un rezultat incert, iar niciunul dintre partide să nu poată să formeze o coaliţie. Oricum, scrutinul a stârnit un interes mai mare față de alte dăți în Europa, în contextul războiului din Ucraina şi al unei dispute acerbe cu UE, după cum relatează The Guardian.

Cine este favorit

Cea mai mare parte a sondajelor arată că PiS şi aliaţii săi, Polonia Suverană şi Republicanii, au un avans de aproximativ 36%. Aceasta în ciuda campaniei virulente, chiar temperamentală pe alocuri, plină de atacuri adesea grosolane la adresa opoziţiei, în general, şi a unui Tusk presupus „nepolonez”.

Avansul s-a redus, însă, comparativ cu momentul în care PiS a atins un maxim de 43,6% din voturi în alegerile din 2019.  Sondajele de opinie arată că există șanse de victorie pentru PiS, deși sprijinul său a scăzut, în principal din cauza rezultatelor în ceea ce priveşte drepturile femeilor şi statul de drept.

PiS ar putea primi un impuls semnificativ în cazul în care unul sau mai mulţi dintre rivalii săi mai mici – inclusiv Centristul, agrarienii de la A Treia Cale, Confederaţia de extremă dreapta şi Noua Stângă – nu reuşesc să depăşească pragul pentru a putea intra în parlament.

Potrivit unor sondaje, PiS ar putea termina în frunte, dar cu o marjă foarte mică, iar Platforma Civică (PO), de centru-dreapta, condusă de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, în prezent cu aproximativ 30% – şi Noua Stângă sau A Treia Cale ar putea înregistra rezultate spectaculoase, care să aducă opoziţia în situația de a forma o coaliţie majoritară.

Confederaţia, liberală din punct de vedere economic şi conservatoare din punct de vedere politic, care se bucură de popularitate în rândul tinerilor, ar putea constitui un eventual factor de decizie. Ea a fost cotată cu până la 14%, în timpul verii, în timp ce, acum, procentul este de aproximativ 9%.

Liderii partidului libertarian au precizat că nu vor intra într-o coaliţie – ceea ce înseamnă că, în cazul unui rezultat bun, este imposibil pentru partidele principale de a forma o majoritate.

Urgențele momentului

Printre sarcinele cele mai urgente ale noului guvern se află aceea de a convinge Bruxelles-ul că situaţia democratică s-a îmbunătăţit suficient de mult – după recentele modificări propuse la sistemul judiciar – pentru a debloca miliarde de euro din fondurile de redresare şi de coeziune post-Covid.

Polonia aplică un sistem de vot proporţional pe liste de partid pentru alegerile pentru Sejm, care este camera inferioară a parlamentului (460 de locuri). Locurile sunt alocate în funcţie de numărul total de voturi obținute de  candidaţi într-o circumscripţie electorală, iar apoi se alocă locurile candidaţilor cu cele mai bune rezultate.

Femeile trebuie să reprezinte cel puţin 35% dintre candidaţi pe liste, iar bărbații – 35%. Partidele individuale au nevoie de cel puţin 5% din voturile naţionale pentru a obţine un loc în parlament, iar coaliţiile de minimum 8%.