Bonele filipineze, cu bune și rele, dar mult dorite de familiile românești
La ora actuală, în jur de 2.000 de femei din Filipine sunt bone în casele românilor. Românii sunt atrași de faima de femei extrem de serioase și muncitoare a filipinezelor, iar acestea sunt încântate de a lucra într-o țară din Vest. Realitatea din teren, însă, este mult mai nuanțată.
Bonele din Asia sunt faimoase fiindcă au răbdare și sunt foarte grijulii cu copiii. În plus, foarte mulți politicieni (vezi Victor Ponta și alții) le-au făcut reclamă bună în anii din urmă. La ora actuală sunt circa 2.000 de bone din Filipine care lucrează la noi, circa 1.500 dintre ele au venit prin agenția de recrutare Bone de Nota 10, aparținând companiei WORK FROM ASIA. Profilul celor care solicită recrutarea unei bone filipineze arată cam așa: cupluri căsătorite, cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani. Ambii părinți muncesc sau au afaceri proprii, sunt oameni ocupați și de regulă au o casă sau un apartament mare, un spațiu prevăzut cu o cameră separată pentru bonă.
Mulți români aleg bonele filipineze fiindcă știu engleza
„Filipinezii sunt oameni cu o tradiție impresionantă atunci când vine vorba despre munca peste hotare. Aș putea spune că au setat chiar un record în domeniu de aproximativ 40 de ani, de atât de mulți ani, oamenii din Filipine au ales să muncească în afara țării. Sunt în momentul de față lucrători domestici în toată lumea, bone, menajere, șoferi, grădinari și se bucură cu toții de foarte mare căutare, asta și pentru că limba engleză este cea de-a doua limbă oficială în Filipine. Asta înseamnă că atunci când o familie angajează o bonă, automat și copiii îngrijiți de bonele filipineze vor deprinde și limba engleză. Filipinezele au afinitate pentru copii și aproape de fiecare dată se fac plăcute din prima clipă de interacțiune cu ei”, a declarat pentru Puterea.ro, Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al WORK FROM ASIA. Așadar, un prim argument în alegerea bonelor filipineze este cunoașterea limbii engleze.
Bonele asiatice au mai mult calm și răbdare cu micuții
Un alt argument în favoarea lor este că bonele din Filipine, dar și cele asiatice, în general, sunt mai calme și au mai multă răbdare cu copiii. Cultura lor de proveniență este în general axată pe un respect deosebit acordat copilului și jobului de bonă pe care îl fac. „Devotamentul și seriozitatea le recomandă, iar clienții români sunt extrem de mulțumiți. Mai mult decât atât, faptul că vin să lucreze doar în regim intern, ajută enorm și sunt de un real folos familiilor care le angajează, pentru ca sunt mereu aproape de copil. Acesta este și motivul pentru care nu de puține ori, după aducerea unei bone, mulți oameni au solicitat să recruteze si o menajeră sau un șofer”, susține Yosef Gavriel Peisakh.
Filipinezele ca filipineze, dar bonele nepaleze sunt mai conștiincioase
Pe de altă parte, există recrutori în piață care nu se arată atât de mulțumiți de bonele din Filipine. „Bonele care provin din Filipine nu mai sunt atât de calificate precum erau în anii trecuți. După ce că este foarte dificilă aducerea lor, necesită enorm de multe documente, drumuri la Inspectoratul General pentru Imigrări, acte depuse întâi online, apoi fizic, așteptări peste așteptări, până li se acordă permisul de muncă, apoi așteptări pentru a li se acorda viza de ședere în România etc. Poate să dureze și șase luni, după care te trezești, am avut noi în agenție un caz, că nu mai vrea să vină. Și rămâi cu ochii în soare, ca să mă exprim plastic! Și, cunosc din piață că sunt destule cazuri de neseriozitate din partea lor. Să știți că s-au șmecherit și filipinezele. Și-au făcut un grup de WhatsApp în care se învață una pe cealaltă ce anume să facă și ce să nu facă, nu mai prezintă aceeași încredere. O clientă a mea avut asemenea probleme, a trebuit să caut pe altcineva din Nepal. Nepalezele sunt mai conștiincioase când vin aici, la fel și candidatele din India”, susține Aura Tase de la ESAT CHR Placement.
Salariul unei bone asiatice este între 500 și 600 de euro
Pe lângă timpul extrem de lung până când poți aduce o bonă din Asia, indiferent din ce țară de acolo, costurile sunt în momentul de față undeva la 2.500-3.500 euro doar pentru aducerea unei bone, susțin cei de la Bone de Nota 10 (WORK FROM ASIA). Salariul pentru o bonă din Asia este de undeva între 500 și 600 euro, mai pe românește este salariu minim brut de 3.300 de lei, cât este în prezent stipulat în lege. „Acest salariu include uneori masa și cazarea, alteori el se acordă pe lângă masă și cazare, fiindcă aici depinde de clientul care angajează bona respectivă. Unii dau și 20 de lei pentru masa zilnică, fiindcă bona s-ar putea să nu mănânce ce se mânâncă în casa în care merge, depinde. Unele familii iau bonele cu ei în concediu, altele le acordă concedii separate, oricum au două zile libere pe săptămână. De obicei, bonele au cazarea în casa unde locuiește familia cu copii, uneori familia le caută cazare cu chirie. Dacă bona nu mai dorește să rămână, trebuie să anunțe familia cu șase luni înainte, din păcate, au fost destule cazuri de bone filipineze care au plecat pur și simplu”, mai spune Aura Tase.
Bona filipineză perfectă e un mit. Totul e în funcție de noroc
Simona este în căutarea unei persoane asiatice pentru curățenie. De câteva luni încoace se tot chinuie să aducă pe cineva din Nepal. Ea povestește că procedura este atât de greoaie, încât a fost de câteva ori gata să renunțe. „Toate agențiile se laudă că aduc repede bone doar că, din experiență, dar și din experiența cunoștințelor, mai devreme de 6 luni nu reușește nicio agenție. Îți faci planuri că în maximum 2 luni ajunge bona/persoana la curățenie și apoi te duc cu zăhărelul de la o lună la alta. Noi acum așteptăm de câteva luni. Rețineți, avem obligația ca pe lângă salariu, să îi oferim cazare și mâncare Din ceea ce am văzut la cunoscuți, doar 20% au avut noroc de persoane serioase. Totul e în funcție de noroc. O prietenă a adus o bonă asiatică, a așteptat șase luni să o aducă, apoi după patru luni, deși bona părea mulțumită, a venit și i-a spus că pleacă…”
Mulți recrutori și familii se plâng că, la ora actuală, în România s-au format comunități de filipinezi, de nepalezi, sri lankezi etc. și că, dacă persoana angajată apucă să ia legătura cu conaționalii din aceste comunități, „își iau lumea în cap și nu mai sunt serioși, renunță la job, pleacă de la un job la altul, după ce tu te-ai chinuit atât de mult timp să îi aduci în țară și ai luptat cu autoritățile pentru formalitățile necesare”, adaugă Simona.