Singurătatea predispune la boli și ne scurtează viața

Publicat: 18 oct. 2023, 16:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Singurătatea predispune la boli și ne scurtează viața

Singurătatea este nocivă și agresivă pentru sănătate, este un factor dovedit de scurtare a speranței de viață.  

Este avertismentul unui studiu realizat de cercetători de la Harbin Medical University din China.

Pentru a formula această concluzie, cercetătorii chinezi au analizat 90 de studii anterioare, cu peste 2,2 milioane de persoane din toată lumea. Concluziile sunt alarmante. Persoanele care suferă de izolare socială și care recunosc că au un sentiment de singurătate persistentă ar putea avea un risc mai mare de a muri prematur, în special în urma unui cancer sau a unei boli cardiovasculare.  Riscul de mortalitate prematură indusă de singurătate este comparabil cu cel provocat de fumat și este chiar dublă față de cel indus de obezitate.

Singurătatea are un efect devastator asupra sănătății mentale. De asemenea, slăbește funcționarea sistemului imunitar, favorizează apariția inflamației, mărind riscul de boli cum sunt: diabetul de tip 2, artrita etc.

Dereglarea stilului de viață

Persoanele cele mai expuse sunt șomerii, persoanele în vârstă, văduvele. De asemenea, psihologul Mirela Zivari subliniază că inclusiv tinerii cunosc suferința singurătății, mai ales  în urma unor decepții.  

Autorii acestei cercetări spun că, în cazul multor persoane  suferinde de singurătate, se observă o dereglare a stilului de viață: persoanele singure au tendința de a neglija să se hrănească echilibrat, să facă sport, să interacționeze. ”Dimpotrivă, multe dintre aceste persoane sunt mai predispuse să fumeze excesiv sau să consume alcool. Sunt persoane predispuse la depresii, cu stima de sine scăzută,  cu consecințe pe termen lung”,  completează psihologul Mirela Zivari.

Sunt studii care arată că, în mod greu de explicat, sentimentul de singurătate este recunoscut și trăit în prezent de mai mulți adulți, față de anii 1980.  Și mai interesant este că, în ansamblul persoanelor suferinde de singurătate, majoritatea nu sunt vârstnicii, ci persoanele de vârstă mijlocie.

Recomandări

Pentru a combate izolarea socială și singurătatea, psihologul Mirela Zivari face câteva recomandări, care de-a lungul activității sale a observat că dau rezultate: includerea în acțiuni de voluntariat,  în acțiuni de grup (cor,  exerciții fizice, activități caritabile etc.), participarea la spectacole și concerte pe bază de abonamente, crearea unui cerc de prieteni pe principiul că nu numărul lor contează, ci calitatea lor. Psihologul Mirela Zivari subliniază că, în cazul în care această suferință se cronicizează, trebuie consultat un profesionist, deoarece sentimentul de singurătate, de izolare, este extrem de periculos.