Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și nici de bursele elevilor
Ministerul Educației nu are cu ce plăti salariile profesorilor și nici bursele elevilor. În aceste condiții, cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi cheltuielile cu personalul din învățământ pe o lună și bursele elevilor și ale studenților pe două luni.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în transparență de către minister, Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului. Doar așa va putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni.
Astfel, instituția solicită 1,15 miliarde de lei – sumă “necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plata în luna noiembrie”, în contextul majorării drepturilor salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
Pe lângă această sumă, ministerul solicită 838,5 milioane de lei pentru a putea acoperi cheltuielile cu bursele elevilor, “pentru plata burselor aferente lunilor septembrie și octombrie, cu termen de plată 15 noiembrie 2023”, după cum arată nota de fundamentare a proiectului de HG. Aceasta notează că, potrivit noilor prevederi legislative, bursele elevilor sunt finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației începând de anul acesta.
A treia serie de cheltuieli pentru care se solicită bani de la fondul de rezervă: cheltuielile cu bursele studenților. Pentru acestea, se cere suplimentarea bugetului ministerului cu 180,35 milioane de lei, “în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar, pentru primele două luni din anul universitar”.
Citește și: Pachetul de măsuri fiscal- bugetare la mâna CCR