Bugetarii se pregătesc pentru două scurte perioade de odihnă. Când vor beneficia de zile libere?
Suntem în apropierea sfârșitului anului 2023, dar bugetarii vor avea încă oportunitatea de a savura două mini-vacanțe de câte 4 zile, într-un interval de mai puțin de o lună.
2023 a fost un an bogat în minivacanțe pentru bugetari, chiar dacă sărbătorile de iarnă nu au căzut într-o perioadă prea convenabilă.
În mai puțin de o lună, bugetarii vor avea două oportunități de a se relaxa. Pe 30 noiembrie, românii sărbătoresc Sfântul Andrei, o zi considerată legală de odihnă, care coincide cu o zi de joi.
La fel și pe 1 decembrie, Ziua Națională a României, care cade într-o vineri, oferind, astfel, un weekend prelungit.
Prin gruparea acestor două zile libere consecutive, rezultă o minivacanță de 4 zile, începând cu 30 noiembrie și terminând pe 3 decembrie.
Așa s-a întâmplat și cu Sfânta Maria, când românii au beneficiat de asemenea de o minivacanță de 4 zile.
În total, în 2023, conform Codului Muncii, românii au avut 15 zile libere, dintre care mai rămân patru:
- 1 ianuarie și 2 ianuarie au fost primele zile libere, însă au căzut într-o duminică și luni, astfel că nu s-a creat o minivacanță.
- 24 ianuarie a fost următoarea zi liberă, dedicată Zilei Unirii Principatelor României.
- 14 aprilie a fost Vinerea Mare, urmată de sărbătorirea Paștelui ortodox la două zile după, pe 16 aprilie, iar a doua zi de Paște, pe 17 aprilie.
- 1 mai a adus o nouă zi liberă, dedicată Zilei Internaționale a Muncii, urmată de alte trei zile libere în luna iunie: 1 iunie, Ziua Copilului, și cele de patru și cinci iunie, prima și a doua zi de Rusalii.
- 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, și 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, au creat alte două oportunități de relaxare.
- În final, Crăciunul, pe 25 decembrie, și a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, au încheiat lista sărbătorilor legale.