Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subliniază angajamentul României în combaterea fraudelor fiscale la nivel european

Publicat: 20 oct. 2023, 22:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subliniază angajamentul României în combaterea fraudelor fiscale la nivel european

În cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurată astăzi, 20 octombrie 2023, ministrul justiției, Alina Gorghiu, a avut o întâlnire de lucru semnificativă cu procurorul șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi. Această întâlnire a avut loc pentru a discuta despre progresele recente în lupta împotriva fraudelor fiscale și financiare la nivel european.

În urma discuției, ministrul Gorghiu a subliniat eforturile continue ale Ministerului Justiției pentru a susține activitatea Parchetului European. Un punct de mândrie pentru România a fost finalizarea schemelor pentru cei 20 de procurori români care au fost încadrați în cadrul EPPO la data de 14 iulie 2023. Procurorii români și-au demonstrat deja abilitățile și determinarea în abordarea cazurilor de fraudă.

Alina Gorghiu a evidențiat și amploarea problemei fraudelor financiare la nivelul Uniunii Europene. La nivel european, există în prezent 1117 de anchete în curs, în legătură cu daune totale estimate la 14,1 miliarde EUR. Aproximativ 47% dintre aceste cazuri sunt legate de fraude în materie de TVA. În plus, în 2022, judecătorii au aprobat indisponibilizarea sumei impresionante de 359 de milioane EUR în cadrul anchetelor EPPO.

Ministrul Justiției a subliniat și estimările Europol, care arată că doar fraudele în materie de TVA generează costuri anuale de aproximativ 50 de miliarde EUR pentru finanțele publice ale Uniunii Europene.

În concluzie, România se angajează ferm în combaterea fraudelor financiare la nivel european, și Ministerul Justiției, sub conducerea ministrului Alina Gorghiu, va continua să sprijine activitatea EPPO în lupta împotriva acestor amenințări financiare grave.