Ce se întâmplă dacă ești oprit de Poliție și nu ai talonul mașinii la tine?
Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea talonului, va primi amendă, dar și puncte de penalizare.
Codul Rutier stabilește că șoferii trebuie să dețină asupra lor, când conduc mașina, mai multe acte, printre care și certificatul de înmatriculare. Dar ce se întâmplă dacă nu ai talonul la tine?
Încă de la școala de șoferi, conducătorii auto află ce documente trebuie să prezinte polițistului în cazul unui control.
Aceste acte e obligatoriu să fie în original, cu o singură excepție – asigurarea obligatorie. Aceasta poate fi prezentată și în format digital, adică pe telefonul mobil sau pe tabletă.
Acte obligatorii, când te urci la volan
Cele 3 documente pe care un șofer trebuie să le prezinte în cazul unui control:
- permisul de conducere
- cartea de identitate/pașaportul
- certificatul de înmatriculare (talonul).
Așadar, conform Art. 35, alin. 2, din Codul Rutier, este obligatoriu să ai toate aceste acte asupra ta, când te urci la volan. Doar în cazul RCA (asigurarea auto obligatorie), legea precizează că poate fi prezentată în format digital (sau copie).
Ceea ce înseamnă că celelalte documente, fiindcă în Codul Rutier nu se menționează altfel, trebuie prezentate în original.
Ce se întâmplă dacă nu ai talonul la tine?
Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea talonului, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.160 de lei.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.
Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii, riscă între 6 și 8 puncte de amendă.
Aceeași amendă o primești și dacă prezinți doar o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2).
De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.
Conducere cu talon suspendat
Dacă certificatul de înmatriculare a fost reținut, atunci dreptul de circulație al mașinii este suspendat.
Șoferii care circulă cu un vehicul al cărui talon a fost suspendat comit o infracțiune.
Conform legislației, aceștia vor fi sancționați astfel:
- reținerea permisului de conducere (Art. 111, alin. 1-b)
- închisoare, de la 1 la 3 ani (Art. 85, alin. 1).
Așadar, în cazul în care poliția v-a reținut certificatul de înmatriculare și nu v-a dat o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu drept de circulație, atunci trebuie să apelați la o platformă de tractări auto. Pentru că nu mai aveți dreptul să vă deplasați cu respectivul vehicul pe drumurile publice.
Restituirea talonului se va face doar după ce faceți dovada remedierii problemei pentru care acesta a fost reținut.