Se înființează Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în UE. Cui îi folosește?

Publicat: 24 oct. 2023, 22:00, de Alice Gherman, în POLITICĂ , ? cititori
Se înființează Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în UE. Cui îi folosește?

Senatul a adoptat ieri un proiect de creare a unui Departament pentru Integrarea Republicii Moldova în UE. PNL a venit cu propunerea, PSD-PNL-AUR-UDMR și senatorii neafiliați au susținut-o prin votul lor. Proiectul urmează a fi trimis și la Camera Deputaților.

Caragiale avea dreptate, politicienii români, de când se știu, adoră să creeze „comitete și comiții”. Mai nou, PNL a venit cu ideea creării unui Departament pentru Integrarea Republicii Moldova în UE, fiindcă, probabil, au considerat că nu sunt suficiente instituții guvernamentale care fac deja asta sau ar putea să ajute Moldova în demersurile sale spre integrarea în UE. Avem deja Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Român, cu al său departament special pentru Republica Moldova, există Departament pentru Românii de pretutindeni și Institutul European din România, ce ne mai trebuia încă un departament? Următorii politicieni PNL: senatorii Daniel Fenechiu, Patricia Simina Moș, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş și deputații Ben-Oni Ardelean, Onuţ Valeriu Atanasiu, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, Ioan Cupşa și încă alți cinci deputați PNL au considerat că e nevoie. Și dacă trebuie, trebuie! La fel au considerat și majoritatea senatorilor, cu excepția USR care au votat împotrivă, și propunerea a trecut de Senat. Să vedem acum dacă și Camera Deputaților va considera că mai este nevoie de încă un departament pentru sprijinirea aderării Republicii Moldova la UE.

Pe siteul de la Camerei Senatului nu se explică de ce este atât de necesar Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în UE, se menționează doar: L414/2023 Propunere legislativă pentru organizarea și funcționarea Departamentului pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dacă vei să afli amănunte, nu poți, semn că nici parlamentarii nu prea știu să explice la ce folosește noua instituție, dar o folosi la ceva măcar… pentru niște noi angajați și tot va folosi!