Parlamentul European cere reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice
Comisia pentru Mediu a Parlamentului European a adoptat măsuri pentru promovarea utilizării durabile a pesticidelor și reducerea riscului asociat pesticidelor chimice cu cel puțin 50%.
În textul votat cu 47 de voturi pentru, 37 împotrivă și 2 abțineri, deputații au subliniat că, până în 2030, Uniunea Europeană ar trebui să reducă utilizarea și riscul substanțelor chimice de protecție a plantelor cu cel puțin 50%, precum și utilizarea așa-numitelor „produse mai periculoase” cu 65%, în comparație cu media din perioada 2013-2017. Comisia a propus un obiectiv de 50% pentru ambele, bazat pe media din perioada 2015-2017.
Deputații europeni au propus ca fiecare stat membru să adopte obiective și strategii naționale, ținând cont de substanțele vândute anual, gradul de pericol și suprafața lor agricolă. Comisia ar urma să evalueze apoi dacă obiectivele naționale ar trebui să fie mai ambițioase pentru a atinge standardul UE până în 2030.
De asemenea, deputații europeni au susținut interzicerea utilizării pesticidelor chimice (cu excepția celor autorizate pentru agricultura ecologică și controlul biologic) în zonele sensibile și într-o zonă tampon de cinci metri, inclusiv în spațiile verzi urbane, cum ar fi parcurile, locurile de joacă, zonele de recreere, drumurile publice și în zonele Natura 2000.
Parlamentul European a subliniat că modificările introduse prin noile reguli vor fi implementate treptat, pentru a minimiza orice impact asupra securității alimentare.