De ce e nevoie de investiții masive în rețelele electrice și ce s-a făcut până acum?
În ultimii 5 ani, distribuitorii membri ai ACUE au investit peste 13,5 miliarde de lei în rețelele de gaz și electricitate.
Rețelele electrice vor trebui să se schimbe în două moduri pentru a susține tranziția energetică, conform Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE:
1. Să se transforme radical din formula actuală, (pe care ne-o putem imagina pentru simplificare, ca fiind liniară, ca un fir care unește un producător mare cu consumatorii), la una complet diferită, (o combinație între producători mari și mii de alți mai mici, noi puncte de producție, unele conectate între ele, altele independente, altele conectate la sistemul național, multă energie distribuită local etc).
2. Să se întărească în forma actuală, pentru a prelua creșterile de consum planificate prin electrificare și renunțarea la combustibilii fosili. O creștere necesară de 20% față de ultimii 10 ani, conform estimărilor IEA.
Rețeaua electrică va trebui să includă producători mai mici și mai mulți, uneori conectați între ei, uneori livrând energie către sistem, alteori preluând din sistem, însemnând rețele de altă dimensiune cu distribuție locală sau regională, chiar punctuală, stații de stocare, care încă nu prea există.
Va trebui păstrat și elementul central de transport, care asigură energia la puteri mari, combinații între tipuri de rețele, comunități energetice și multe altele. Cu totul alt sistem de distribuție.
Tehnic, acest lucru implică redimensionări de cabluri, la stâlpi, izolatori, fire, proiectare diferită și transformare amplă a unei rețele electrice cu o lungime totală de peste 500.000 km, adică de 12 ori în jurul Pământului. În plus, aceste schimbări trebuie să se realizeze în timp ce energia se consumă, deci și formatul actual de distribuție a energiei trebuie întreținut, modernizat, reabilitat. Toate aceste transformări implică investiții masive iar investițiile se recuperează ulterior prin facturi, respectiv prin tariful de distribuție.
Ce s-a făcut până acum?
În ultimii 5 ani, distribuitorii membri ai ACUE au investit peste 13,5 miliarde de lei în rețelele de gaz și electricitate, îndeplinind în fiecare an planul stabilit cu autoritățile. De ce nu s-au făcut mai multe investiții? S-ar fi putut face dar ar fi însemnat foarte probabil o creștere de tarif prea mare, nesustenabilă pentru clienți, de aceea autoritățile stabilesc un plan anual de investiții pentru fiecare distribuitor.
Pentru noul mod de distribuție, rețelele viitorului, va fi nevoie de alte resurse (estimate la peste 30 miliarde de euro la nivel european) și de o schimbare totală. Asigurarea banilor pentru lucrările de investiții se va putea face însă și din fonduri europene nerambursabile care nu vor mai fi recuperate prin tarif.