Profesorii vor fi obligați să depună declarații de interese în care vor trece meditațiile
Ministerul Educației a lansat, recent, în consultare publică, procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Potrivit documentului, profesorii trebuie să menționeze în declarația de interese meditațiile și școlile de la care provin elevii cărora le oferă meditații.
Începând cu 3 septembrie a.c., a intrat în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar – Legea 198/2023 – lege care nu mai permite profesorilor să ofere meditații contra cost elevilor pe care îi au la clasă. Asta nu înseamnă că meditațiile au dispărut cu totul, dar nu mai face fiecare ce și cum vrea. Ministerul Educației a pus acum spre consultare publică pe site proiectul de ordin privind aprobarea procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, proiect care va rămâne acolo până pe 4 noiembrie 2023.
În document se specifică, la articolul 5 din Procedura pentru completarea declarațiilor de interese, că: „Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.”
Nedepunerea declarației de interese sau nedeclararea meditațiilor înseamnă abatere disciplinară pentru profesori, iar asta va duce la cercetarea lor disciplinară. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
„Punem în aplicare noua Lege a învățământului preuniversitar, care prevede explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasă. Mai presus de orice, însă, creăm unul dintre instrumentele care promovează transparența în activitatea didactică desfășurată în afara orelor de curs”, a precizat într-un comunicat ministrul Educației, Ligia Deca.
Nici nu a fost bine pus în dezbatere publică noul proiect de ordin, că deja există voci care se declară nemulțumite. Simion Hăncescu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), susține că proiectul de ordin de ministru este unul abuziv și a declarat în presă că: „În Legea învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. (…) O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz.”