Povestea terifiantă a unui medic român închis ilegal 18 zile în Germania, alături de terorişti (episodul III)
Cotidianul Puterea vă prezintă, în exclusivitate, drama trăită de medicul român Alexandru Grin, aflat în prima sa excursie în Germania.
Încarcerat nevinovat o perioadă de 18 zile, Alexandru Grin a ajuns la un moment dat în cea mai temută puşcărie din Germania, la VR Stuttgart, alături de drogaţi, criminali periculoși și teroriști. Eliberarea sa a fost posibilă doar datorită implicării echipei Ministerului de Externe, condus de Luminiţa Odobescu. Astăzi aflaţi detalii despre zilele de coşmar petrecute de medicul român în cea mai temută puşcărie germană.
La momentul plecării din închisoarea din Memmingen, medicul Alexandru Grin habar nu avea care va fi destinaţia sa finală. După un drum de şapte ore de mers, perioadă în care nu a avut acces la hrană sau lichide, maşina blindată în care Alexandru Grin era transportat, alături de alţi deţinuţi, a ajuns la cea mai temută închisoare din Germania, la penitenciarul JVA Stuttgart, unde sunt încarceraţi criminali şi terorişti. A aflat despre acest lucru de la un coleg de dubă, un italian pe jumătate german, şi el condamnat pentru nişte „nimicuri”.
„în timp ce mergeam, un italian pe jumătate german, care se afla cu mine în dubă, s-a uitat pe geam și a gesticulat către mine ceva. Am înţeles că urma să facem o escală la un penitenciar de maximă siguranţă unde sunt închişi infractori periculoşi şi terorişti. M-am rugat la Dumnezeu să nu ajung acolo! Mă gândeam că facem doar o escală şi voi fi transferat în altă parte, nu într-o închisoare de maximă siguranţă”, povesteşte Alexandru Grin.
Transferat la cea mai temută închisoare de maximă siguranţă din Germania
Numai că, ajuns la penitenciarul JVA Stuttgart, a înţeles rapid că aceasta va fi noua sa „casă”: „Am fost coborât şi dus într-o cameră. Am îndrăznit să întreb un gardian, în engleza mea stricată, dacă ştie câte popasuri mai facem până ajungem la destinaţie. Răspunsul lui a fost unul rece şi am înţeles că am ajuns”.
Ajuns la JVA Stuttgart, medicul român a fost din nou supus rigorilor lipsei de libertate: fotografii, amprente, măsurători, semnarea de procese-verbale pentru predarea tuturor efectelor sale personale şi primirea de haine şi bunuri de strictă necesitate din închisoare. Nici vorbă, însă, de un control medical.
Fericit că gardienii i-au găsit încălţăminte măsura 46
Traumatizat din cauza evenimentelor haotice prin care trecuse deja de cinci zile, Alexandru Grin spune că, la momentul în care a primit hainele de deţinut şi pantofii de la magazia închisorii JVA Stuttgart, s-a simţit fericit: „M-am simţit fericit şi extrem de norocos când gardianul m-a întrebat ce număr port la pantofi şi mi-a spus că a găsit ceva potrivit pentru mine, care am măsura 45-46. Puteam merge fără să mă strângă pantofii”.
Spre seară, după terminarea formalităţilor şi o zi în care nu primise mâncare şi nici lichide pe timpul transportului, a primit un sandwich de la un portughez.
Gardienii nemţi i-au refuzat dreptul la hrană
Alexandru Grin a fost condus pe culoarele închisorii şi aruncat singur într-o cameră. Nu a apucat însă să stea singur în acea încăpere decât preţ de câteva minute. Abia apucase să-şi aranjeze patul şi se pregătea să adoarmă, când un gardian a deschis brusc uşa celulei şi înăutru a fost adus un portughez condamnat pentru posesie, consum şi distribuţie de marijuana.
„Norocul meu a fost acel deţinut. La un moment dat, după ce l-au adus în cameră, un gardian a deschis vizeta uşii şi a băgat înăuntru o farfurie cu câteva felii de pâine neagră şi câteva feliuţe de caşcaval prin care efectiv vedeai. Eram rupt de foame şi deshidratat, aşa că m-am repezit la farfuria întinsă de gardian. Numai că acesta s-a răstit la mine şi mi-a spus, pe un ton foarte dur, în germană, că mâncarea nu este pentru mine, ci pentru portughez. M-am retras imediat spre patul meu, dar mă uitam cu jind la farfuria luată deja de noul meu coleg de cameră. Deşi se vedea că şi el era lihnit de foame, acesta s-a uitat în ochii mei şi a înţeles că nu mâncasem nimic. Aşa că mi-a întins farfuria şi mi-a făcut semn să iau unul din sandwich-uri. Deşi era o felie mare de pâine neagră, fără gust, garnisită doar cu o feliuţă foarte subţire de caşcaval, a fost cel mai bun sandwich pe care l-am mâncat în viaţa mea, vă jur!”, rememorează Alexandru Grin.
Închis alături terorişti, drogaţi şi de un criminal care a tranşat şi tocat trupul soţiei
Aflat într-un nou penitenciar, medicul român a trebuit să se adapteze unor noi reguli: trezirea la 6.30 dimineaţa, duşuri rapide de cinci ori pe săptămână, plimbare zilnică într-un ţarc îngrădit de unde abia se vedea cerul, de numai o oră, la ora 8 dimineaţa… Mai mult, la închisoarea JVA Stuttgart, medicul român a avut parte de experienţe inedite, dar extrem de traumatizante. A fost nevoit să facă cunoştinţă cu deţinuţi periculoşi de diverse naţionalităţi, indivizi ale căror minți erau razna.
A avut de-a face chiar şi cu un criminal acuzat că, după ce şi-a tranşat soţia, i-a tocat trupul şi a trimis un colet cu oase şi carne tocată din trupul soţiei părinţilor acesteia.
Hrană necomestibilă, la limita supravieţuirii
Apoi a trebuit să se obişnuiască şi cu o hrană insuficientă şi deseori necomestibilă, dar şi cu faptul că nu avea voie să comunice telefonic cu familia, cu autorităţile române sau cu un avocat.
„La închisoarea din Stuttgart, masa se servea de două ori pe zi. La ora 10 primeai o masă caldă constând dintr-un sos picant cu ceva urme de ciuperci sau macaroane, dar fără carne, şi la ora 15.00 două bucăţele de salam, parizer sau caşcaval feliate la milimetru, 20 de grame de unt, 20 de grame de dulceaţă sau marmeladă şi ceva ceai. La masa de dimineaţă, am primit de numai două ori ceva carne. Nişte urme fine de carne de pui şi de porc … Vă spun sincer că, deşi nu mănânc mult, am făcut o foame asemenea celor care au fost exterminaţi în lagăre. Au fost zile în care am primit o mână de spaghete asezonate cu un sos colorat cu gust de apă în care se pusese ceva ca o esenţă de peşte… Şi nici nu am avut voie să îmi sun familia, să îmi aud copiii… Îmi era un dor nebun de ai mei şi nimeni nu voia să mă audă, să înţeleagă că sunt nevinovat”, îşi aminteşte acum Alexandru Grin, vizibil slăbit şi traumatizat în urma „excursiei” în Germania.
Consult radiologic cu lanţuri la picioare
La patru zile după ce a fost transferat la Stuttgart, Alexandru Grin a fost dus la control la cabinetul medical al închisorii, unde i-au fost recoltate analize de sânge şi i-au fost măsurate saturaţia şi tensiunea arterială. Ba chiar într-una din zile a fost dus și la o clinică medicală, pentru a face o procedură obligatorie, anume o radiografie pulmonară. Însă modul în care a fost consultat depăşeşte orice imaginaţie pentru un om normal.
„Am fost înştiinţat că trebuie să fac o procedură medicală obligatorie: o radiografie pulmonară. Am fost scos din celulă şi la parterul închisorii am fost percheziţionat corporal. Ulterior am fost încătuşat şi suit într-o maşină. Ajuns în parcarea din curtea unei clinici medicale, înainte de coborâre din maşina închisorii, mi-au pus cătuşe cu lanţuri la picioare şi încă o pereche de cătuşe la mâna stângă, cu care am fost legat de mâna dreaptă a unei poliţiste ce urma să mă însoţească la radiologie. Ajuns în camera unde urma să fac radiografia, mi-au fost scoase cele două rânduri de cătuşe de la mâini, dar m-au lăsat cu cătuşele şi lanţurile de la picioare. Au spus că aşa e regula, ca nu cumva să fug! Un alt polişist a stat tot timpul alături de mine, deşi era imposibil să fug. După ce am terminat examenul radiologic, mi-au pus din nou cătuşele la mâini până la penitenciar. A fost o experienţă umilitoare, pe care nu aş dori să o trăiască cineva”, spune cu o voce pierdută Alexandru Grin.
Prima dovadă a nevinovăţiei, după 13 zile de puşcărie: copia clonată a buletinului său
La un moment dat, pe 19 octombrie a.c., după 13 zile de puşcărie, când totul părea pierdut, medicul român a primit prima „informaţie” că lucrurile încep să se mişte în privinţa salvării sale.
„Dormeam, când deodată am fost trezit de zăngănitul uşii de la celulă. Gardianul a strigat ceva în germană şi a menţionat numele meu. Noroc cu un coleg de celulă care ştia germană şi mi-a tradus că sunt chemat de un avocat ales pentru un apel video. Am alergat în altă cameră, unde am purtat o discuţie cu acel avocat. El mi-a spus că îl va suna pe procurorul de caz pentru că nu este normal ce se întâmplă şi că vom vorbi a doua zi. Am revenit în cameră total confuz. Realizam că se fac ceva demersuri de undeva”, îşi aminteşte medicul român.
După ce a înţeles că lucrurile se mişcă în privinţa sa, Alexandru Grin a mai primit imediat după discuţia cu avocatul încă o dovadă certă a nevinovăţiei sale. O copie xerox a cărţii de identitate clonată cu datele sale de identitate, dar cu fotografia altei persoane, un document pe care autorităţile germane îl deţineau, dar care nu a fost utilizat ca probă pentru a demonstra nevinovăţia medicului român.
„După convorbirea online cu avocatul, a venit din nou gardianul la uşa celulei mele şi mi-a spus în germană că am primit o scrisoare de la cineva. Am deschis plicul şi am început să răsfoiesc paginile. Spre surprinderea mea primisem o copie a buletinului fals care a fost folosit pentru clonarea identităţii mele şi pentru săvârşirea infracţiunilor de care eram acuzat! Era un buletin cu datele mele de identitate, dar cu fotografia altei persoane! Era dovada că sunt nevinovat!”, rememorează medicul român momentele în care proba nevinovăţiei sale fusese devoalată.
Primul mesaj de la soţie, după două săptămâni de la încarcerare
A doua zi, pe 20 octombrie a.c., Alexandru Grin avea să primească vizita avocatului cu care vorbise online înainte cu o zi. Atunci a aflat că familia şi autorităţile române au făcut demersuri pentru a-i dovedi nevinovăţia şi pentru a fi eliberat.
„Mi-a spus că aproape zilnic ţine legătura cu familia mea şi mi-a dat să citesc un mesaj din partea soţiei mele. Am plâns ca un copil. A fost un moment emoţionant… Am înţeles că nu sunt singur. Atunci am realizat cât contează să ai un sprijin. Pentru psihicul unui deţinut, fie el vinovat sau nu, contează foarte mult sprijinul familiei, al prietenilor, al autorităţilor. Contează orice cuvânt de încurajare chiar şi din partea celor cu care împarţi celula”, spune cu vocea tremurândă Alexandru Grin.
Zilele care au urmat până la eliberare au fost şi mai grele. Asta pentru că pe 21 octombrie trebuia să fie prezent în România la botezul fetiţei vărului său primar, însă detenţia l-a împiedicat să ajungă la acest eveniment fericit din viaţa familiei sale.
Eliberat, medicul român vrea să dea în judecată statul german
Patru zile mai târziu, pe 25 octombrie dimineaţa, a aflat vestea care l-a trezit la viaţă. A aflat de la un gardian că va fi eliberat. A fost condus, fără explicaţii, la magazia închisorii JVC Stuttgart, şi-a luat bunurile personale, iar ulterior, a fost practic dat afară din închisoare fără ca nimeni să-şi ceară scuze pentru faptul că o persoană nevinovată a fost încarcerată.
Ca să poată ajunge în România, a trebuit să apeleze la prieteni care să-l recupereze de la poarta închisorii din Stuttgart şi să-l poată ajuta să ajungă acasă.
Acum, revenit în România, medicul Alexandru Grin intenţionează să lămurească situaţia sa judiciară din Germania şi să acţioneze în judecată autorităţile judiciare germane pentru zilele petrecute ilegal în puşcărie. Deocamdată are la îndemână câteva documente în posesia cărora a putut intra în timpul detenţiei, şi un aşa-zis dosar în format PDF, redactat în limba germană, care „demonstrează” acuzaţiile neverificate niciodată de autorităţile din Stuttgart.
Salvarea medicului român: echipa MAE, condusă de ministrul Luminiţa Odobescu
Abia la sosirea în România, medicul Alexandru Grin a aflat că salvarea sa a venit de la Minsterul Afacerilor Externe. Dacă autorităţile române nu se implicau activ în acest caz grav de încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a încălcării prezumţiei de nevinovăţie probată cu documente, cu siguranţă că astăzi nu ar fi fost din nou în ţară, alături de familie.
În perioada în care medicul Alexandru Grin a fost încarcerat ilegal de autorităţile germane, agenda oficialilor Ministerului de Externe a fost una extrem de încărcată, ţinând cont de situaţia de la graniţa României şi cea din Orientul Mijlociu, dar şi de vizita preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelensky în România. Cu toate acestea, aflând de acest caz, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, alături de secretarul general al MAE, Mihaela Daniela Cămărășan, au demarat un adevărat maraton diplomatic în vederea eliberării acestuia.
Folosind toate căile diplomatice existente, ministrul Luminiţa Odobescu, secretarul general al MAE, Mihaela Daniela Cămărășan, alături de Excelenţa Sa, Adriana-Loreta Stănescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, Radu Dumitru Florea, consulul general al României la Stuttgart, dar și Constanța Georgescu, ministru plenipotențiar, șeful secției consulare de la Berlin au reuşit să convingă autorităţile judiciare germane de nevinovăţia lui Alexandru Grin. Fără implicarea acestor demnitari români, probabil că medicul român ar fi rămas şi acum departe de familie, condamnat să trăiască în închisoare şi să asculte grozăviile deţinuţilor alături de care a fost încarcerat pe nedrept.
Prin intermediul cotidianului Puterea, medicul Alexandru Grin a ţinut să transmită un mesaj de mulţumire autorităţilor române care au acţionat cu celeritate pentru eliberarea sa.
Mesajul lui Alexandru Grin pentru diplomaţii MAE care l-au salvat din infern: „Dumnezeu să le dea sănătate!”
„Dumnezeu să le dea sănătate, că-i mai bună decât toate! Le mulţumesc din tot sufletul tuturor diplomaţilor români, în special doamnei ministru Luminiţa Odobescu, care s-au implicat şi m-au scos dintr-un infern, făcând, astfel, posibilă reîntoarcerea mea alături de familie!”, a fost mesajul lui Alexandru Grin pentru echipa MAE condusă de ministrul Luminiţa Odobescu.
Nu rataţi podcastul Puterea: Povestea terifiantă a medicului Alexandru Grin în închisorile germane.
Pe larg despre umilinţele pe care a fost obligat să le îndure medicul român Alexandru Grin în puşcăriile germane, veţi afla chiar de la acesta în cadrul unui podcast care va fi difuzat în exclusivitate de cotidianul Puterea, pe paginile de Facebook şi de YouTube ale cotidianului nostru.