”Bugetul paralel”, șmecheria reinventată de Guvern pentru a aloca bani din pix
De-a lungul timpului, guvernele s-au înfruptat din banii din fondul de rezervă și din cel de intervenție, fără ca să existe o situație de urgență.
Guvernele au dat bani în neștire primăriilor, pentru diverse investiții, pentru biserici etc., pentru că legislația nu este foarte clară în ceea ce privește utilizarea acestor fonduri. Ele au fost, însă, dintotdeauna și de către toate guvernele, utilizate ca buget paralel. Cu alte cuvinte, indiferent de ce se vota în Parlament prin legea bugetului, Ministerul Finanțelor și premierul aveau aceste pârghii da a da cui voiau și când voiau.
Anual erau prevăzute prin lege câteva zeci sau sute de milioane de lei pentru aceste fonduri. Peste câteva luni se ajungea ca prin ele să fie cheltuite miliarde, după alimentări succesive, așa cum dispuneau Finanțele și premierul. Evident că în majoritatea cazurilor nu erau nici urgențe, nici neprevăzute.
”Cu toate că Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului este destinat acoperirii unor cheltuieli urgente sau neprevăzute ale unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, care apar pe parcursul exercițiului financiar, o pondere semnificativă de 87,3%, a fost alocată prin derogări de la cadrul legal aplicabil, în creștere față de anul 2020, când aceste derogări au reprezentat 66,8%”, se arată într-un raport al Curții de Conturi pe 2021.
S-au dat vreo 5,5 miliarde de lei în câteva luni
În ultimul an, utilizarea fondului de rezervă, a bugetului paralel aflat la discreția premierului, a devenit o obsesie. S-au dat vreo 5,5 miliarde de lei pentru salarii, pensii, burse, cheltuieli de tot felul ale unor instituții. E o șmecherie, conform unui fost ministru de finanțe, pentru a masca deficitul și pentru a sprijini financiar aparatul de stat.
Ținta de deficit bugetar pe care România și-a propus-o pentru sfârșitul anului este de 4,4% din PIB, conform programului de convergență bugetară, dar se pare că se îndreaptă către 6-7% spre stupoarea Comisiei Europene, care ne poate taxa pe motiv de deficit excesiv.
”Realitatea arată că statul a ajuns la fundul sacului, din punct de vedere financiar, și acum caută să se salveze, într-un fel sau altul, după ce și-a supraestimat veniturile. În esență, a cheltuit mai mult decât a adunat din taxe și impozite, s-a întins mai mult decât îl ținea plapuma”, susține analistul economic Adrian Negrescu. Este pentru prima dată după 1989 când guvernul nu face o rectificare bugetară și apelează la o soluție de avarie, să achite toate facturile din fondul de rezervă bugetară, în fapt, din surse necunoscute (fondul de rezervă nu era mai mare de 700 milioane de lei)”, a continuat acesta.
Ce spune Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut lumină asupra acestei situații neobișnuite. „Sunt anumite cheltuieli care nu depind de noi… dar credeți-mă că mecanismul acesta… este pentru noi o modalitate prin care putem să avem control asupra țintei de deficit bugetar”, a afirmat ministrul.
„Noi alimentăm fondul de rezervă în funcție de necesități. De ce facem acest lucru? Pentru că, dacă ordonatorii de credite văd că în fondul de rezervă este o sumă consistentă de bani, sigur, fiecare va găsi justificarea necesară pentru ca problema lui să fie rezolvată, problema lui este prioritară. Înțelegem acest lucru, dar, totuși, prin mecanismul fondului de rezervă bugetară, controlul asupra cheltuirii banului public este mult mai aplicat și consistent. Pentru că de acest lucru avem nevoie în această perioadă de timp și, de aceea, alimentarea se face în funcție de nevoi.
Cui dăm? La cei care au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare. Care sunt acestea? Știm bine: Ministerul Educației – s-a adoptat decizia corectă a Guvernului României pentru ceea ce înseamnă majorarea salariilor la profesori; sau, știm bine situațiile pe care le-am avut și le avem cu Casa de Sănătate. Și, de asemenea, utilizarea banilor pentru refugiații din Ucraina. Și, sigur, acum trebuie să reconstituim toate aceste sume care au fost cheltuite. Fiți siguri că nu folosim banii decât acolo unde este nevoie și cu multă atenție și cu multă responsabilitate. În calitate de ministru al finanțelor, nu accept ca banii să fie folosiți pe lucruri care nu sunt de extremă necesitate și nu fac sens cu perioada aceasta dificilă prin care trecem”, a spus ministrul Marcel Boloș. .
Bani pentru speciali, din fondul paralel
Doar în ultimele două luni, peste 1 miliard de lei au plecat din Fondul de Rezervă pentru speciali, la semnătura lui Ciolacu. Tot din pixul lui a ieșit o nouă schemă: să umple Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru a plăti pensiile speciale și a mulțumi baronii. Și de unde ia banii aceștia? De la bursele elevilor, de la masa caldă în școli și de la mâncarea pacienților din spitale, din investiții. S-au dat două ordonanțe de reducere a cheltuielilor bugetare, ultima chiar zilele trecute.
În 21 septembrie, Ciolacu a alocat 500.000.000 lei pentru plata pensiilor speciale. E vorba de Hotărârea de Guvern nr. 869. În 20 octombrie, s-au dat 565.000.000 lei pentru plata pensiilor speciale. E vorba de Hotărârea de Guvern nr. 990.
”Schema aceea pentru a subvenționa filmele de la Disney și de la Netflix din banii contribuabililor, adică, practic, bani Netflix făcuți pe banii noștri, pe banii românilor, au primit și acolo bani – încă 50 de milioane de lei. Tot felul de astfel de cheltuieli, în momentul în care suntem mințiți.
E vorba despre o faimoasă schemă de subvenționare a filmelor prin care, practic, se iau bani din bugetul de stat, deci din taxe și impozite, TVA, impozit pe venit etc, pentru a subvenționa filme, facerea de filme și filmele acelea cine le face? Păi în general, cine face lobby pentru ele, cine împinge chestia aceasta cel mai mult, a explicat deputatul Claudiu Năsui.
Reprezentanții actualei puteri laudă această politică a alocarii de fonduri pentru plata de salarii și pensii din fondul de rezervă. ”Veste bună pentru profesori: au fost alocate fondurile necesare pentru primele de carieră didactică și primele de carieră profesională. Fondurile necesare au fost alocate din Fondul de rezervă bugetară în prima fază, dar vor fi susținute din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Sunt sume care susțin activitatea de pregătire a cadrelor didactice, pot fi folosite pentru cărți și echipamente IT, pentru participarea la conferințe. Cred că este vorba despre o investiție care trebuie să se regăsească în condiții mai bune pentru creșterea calității învățământului”, a declarat Sergiu Bîlcea, deputat PNL.
Răspuns în bășcălie, sau tăcere
Publicația Puterea a făcut mai multe interpelări la Sectetariatul General al Guvernului, Ministerului de Finanțe și Curții de Conturi pentru a ne explica rațiunea pentru care este utilizat acest fond de rezervă pentru plata de salarii și pensii și pentru alte cheltuieli, după voia pixului premierului. Singurul răspuns a fost cel de la SGG: ”Vă comunicăm că SGG nu deține informații complete privind sumele alocate și cheltuite din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, ci doar pentru SGG – ordonator principal de credite”. Un răspuns dat în bășcalie, dar pe care l-a trimis în cele 30 de zile pe care le stipulează legea 544. Finanțele și Curtea de Conturi au tăcut mâlc.
Cheltuieli cu nemiluita în vremea lui Orban
Și Guvernul Orban a fost un fan al Fondului de Rezervă. Acesta a distribuit peste 1,3 miliarde de lei către primarii din țară, iar cele mai multe au mers către localități câștigate de către PNL (44,2%), respectiv 39,9% către localități câștigate de PSD sau PSD în combinație cu alte partide, conform unei analize făcută de Expert Forum. Sumele sunt alocate pentru plata unor cheltuieli. În total, 3.146 de localități au primit conform Hotărârii Guvernului nr. 758 din 10 septembrie 2020, suma de 1.339.978.000 lei, în condițiile în care în România există 3.181 unităţi administrativ-teritoriale, din care 103 sunt municipii, 217 sunt oraşe şi 2.861 sunt comune.
Conform EFOR, cea mai mare parte a banilor au mers către comune (80,49%), iar restul către municipii (9,29%) și orașe (10,21%).
Cei mai mulți bani au mers spre județele Timiș, Iași, Mureș, Teleorman, Satu Mare și Prahova. Deși municipiile au primit numai 10%, sunt anumite localități care au primit sume mari de bani, deși nu pot fi considerate neapărat primării sărace. În sume brute, printre cei mai mari câștigători se regăsesc primării PNL și UDMR. Astfel, Sfântul Gheorghe primește 11,4 milioane, Timișoara 9 milioane, iar Satu Mare 5 milioane. Comparabil, primăria Marașu din Brăila (PNL) a primit 5 milioane de lei. Alte localități mari care au primit fonduri substanțiale conduse de primari liberali sau care candidează la aceste alegeri sub sigla liberală sunt Iași, Botoșani, Reșița sau Motru. Cei mai mulți primari aleși în 2016 și care candidează din nou, care au schimbat partidul, s-au înregistrat în județele de mai jos; aproximativ 10% dintre primarii din 2016 nu mai candidează pe aceeași funcție, în aceleași localități. Cu toate acestea, cele mai mari sume alocate către localități care se află în această situație au mers la Iași, urmat de localități precum Simian (MH), 1 Decembrie (IF), Măciuca (VL), Tismana (GJ) sau Pantelimon Ilfov. Județele cu cei mai mulți primari migratori sunt Giurgiu (26), Cluj (14), Suceava (13), Iași (12), Teleorman (10).
Lista actelor normative prin care s-au alocat bani de la fondul de rezervă de către Cabinetul Ciolacu:
- H.G. nr.1.020/27-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Serviciului de Informatii Externe din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură socială - H.G. nr.1.019/27-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură salarială - H.G. nr.1.015/27-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii - H.G. nr.1.014/27-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata ajutorului public judiciar - H.G. nr.996/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului Român de Informatii pe anul 2023 - H.G. nr.995/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Camerei Deputatilor din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 - H.G. nr.992/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte - H.G. nr.991/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Societătii Române de Radiodifuziune din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 - H.G. nr.990/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură salarială si socială - H.G. nr.988/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, în vederea asigurării necesarului de finantare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului operational Capital uman, ai Programului operational Competitivitate, ai Programului operational regional si ai Programului operational Infrastructură mare - H.G. nr.987/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate pentru finantarea cheltuielilor unitătilor sanitare cu paturi - H.G. nr.986/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii - H.G. nr.983/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei, pentru Administratia Natională a Penitenciarelor - H.G. nr.982/20-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe - H.G. nr.958/12-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii - H.G. nr.957/12-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii - H.G. nr.956/12-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital - H.G. nr.955/12-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei - H.G. nr.954/12-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicatii Speciale - H.G. nr.922/05-10-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru Institutul National al Magistraturii, pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata indemnizatiilor auditorilor de justitie si a contributiilor angajatorului aferente acestora - H.G. nr.921/05-10-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene - H.G. nr.916/02-10-2023
HOTĂRÂRE pentru suplimentarea bugetului Ministerului Energiei din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, în vederea acoperirii unor cheltuieli de operare a unor active functionale din domeniul public si domeniul privat al statului
- H.G. nr.893/25-09-2023 HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Agentia Natională pentru Sport din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023
- H.G. nr.892/25-09-2023 HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene
- H.G. nr.891/25-09-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei, pentru finantarea Programului National de Dezvoltare Locală, Programului national de investitii „Anghel Saligny”, Programului national de constructii de interes public sau social, precum si a unor cheltuieli de personal - H.G. nr.869/20-09-2023
HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură socială - H.G. nr.839/14-09-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul instruirii personalului de specialitate din Ucraina pe linia acordării primului ajutor calificat - H.G. nr.813/08-09-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene - H.G. nr.812/08-09-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgentă/Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Bucuresti-Ilfov a sumelor forfetare lunare pentru familiile si persoanele singure beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existentei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în întelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE si având drept efect introducerea unei protectii temporare - H.G. nr.678/03-08-2023
HOTĂRÂRE pentru suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, si privind aprobarea normativelor si limitelor maxime de cheltuieli pentru organizarea Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mări, a activitătilor si reuniunilor nationale si pentru coordonarea altor colaborări în marja Initiativei celor Trei Mări, în contextul organizării Summitului Initiativei celor Trei Mări la Bucuresti, ce vor avea loc în perioada 6-7 septembrie 2023 - H.G. nr.563/30-06-2023
HOTĂRÂRE privind acordarea finantării, din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru proiectele de dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare, sisteme de apeduct etc.) „Satul European – lucrări publice si infrastructură” propuse de Republica Moldova în baza Acordului dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistentă tehnică si financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chisinău în 11 februarie 2022 - H.G. nr.562/30-06-2023
HOTĂRÂRE privind acordarea finantării, din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru proiectul „Dezvoltarea transportului scolar în institutiile de învătământ general din Republica Moldova”, propus de Republica Moldova în baza Acordului dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistentă tehnică si financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova - H.G. nr.539/08-06-2023
HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităti administrativ-teritoriale