Austeritate doar pentru unii. Pentru salariile restante ale magistraților s-au găsit bani

Publicat: 01 nov. 2023, 13:06, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Austeritate doar pentru unii. Pentru salariile restante ale magistraților s-au găsit bani
Justiție CCR

Magistrații vor primi pe final de an, cel mai probabil, salariile restante obținute în instanțe și nu în 2024, cum se avea în vedere inițial. În timp ce pentru multe sectoare este austeritate, pentru magistrați se pare că s-au găsit bani.

Valoarea sumelor necesare pentru efectuarea plaților se ridică la 1,7 miliarde de lei (340 milioane euro), acestea urmând să fie asigurate din fondul de rezervă al Guvernului, în condițiile în care nu mai are loc rectificarea bugetară.

Sumă reprezintă o primă tranșă din valoarea majorărilor salariale retroactive începând din 2018 și până în prezent. În total, fondurile ce trebuie plătite retroactiv magistraților pentru perioada 2010-2022 depășesc 16 miliarde de lei, bani pe care magistrații ar trebui să îi primească în anii următori, după cum a declarat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, arată  romania.europalibera.org.

Boloș atrage atenția că din cauza proceselor există riscul să se ajungă la un nivel exorbitant al sumelor de plătit.

„Mecanismul de majorare a salariilor din Justiție prin procese trebuie stopat urgent, altfel se va ajunge la „sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese. Situația este cu atât mai greu de acceptat, cu cât realitatea economică actuală a României este problematică și nu poate fi ignorată de nicio autoritate publică”, a spus Boloș.

Potrivit informațiilor vehiculate în piață, Consiliul Superior al Magistraturii, dar și diverse asociații ale judecătorilor au făcut presiuni pentru a obține efectuarea plăților, în 2023, amenințând că, în caz contrar, vor deschide noi procese.

Mai trebuie precizat și faptul că odată cu majorarea veniturilor magistraților, se măresc și pensiile speciale.