Liberalii stabilesc la Sinaia strategia pentru anul electoral 2024! Ce relație vor avea cu PSD?

Publicat: 02 nov. 2023, 11:00, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Liberalii stabilesc la Sinaia strategia pentru anul electoral 2024! Ce relație vor avea cu PSD?

Liberalii se adună de azi la Sinaia pentru a stabili strategia pentru anul electoral 2024.

Liderii Partidului Național Liberal (PNL) se vor reuni vineri la Sinaia pentru a discuta și a vota privind participarea pe liste proprii la alegerile europarlamentare din 2024. Surse liberale au indicat că majoritatea liderilor PNL sunt înclinați să meargă pe liste separate, fără a colabora cu Partidul Social Democrat (PSD). Această decizie vine în urma sondajelor care arată că electoratul liberal preferă această abordare.

Unii dintre cei care inițial susțineau o apropiere de PSD și-au schimbat opinia în urma rezultatelor sondajelor. Nu este încă clar dacă decizia privind listele proprii va fi aplicată doar pentru alegerile europarlamentare sau și pentru celelalte alegeri din 2024, incluzând alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.

La ultima ședință a Biroului Executiv al PNL din 9 octombrie, președintele PNL, Nicolae Ciucă (susținător al alinaței cu PSD alături de secretarul general Lucian Bode) le-a transmis liberalilor că „formațiunea pe care o conduce are capacitatea şi forţa sa meargă singură în alegeri”.

„Președinții de filiale și conducerea executivă vor trebui să îşi stabilească direcţia pentru 2024. Am lăsat deschise toate ipotezele pe care putem lucra. PNL are capacitatea şi forţa sa meargă singur în alegeri. De ce să ne fie teamă? De trei ani suntem la guvernare! Sunt lucruri pe care le-am făcut bine şi altele mai puţin bine”, le-a transmis Ciucă liberalilor în spatele ușilor închise.

De asemenea, în cadrul ședinței, liderii PNL vor discuta și propunerea de a adopta o abordare mai agresivă față de PSD. Un lider PNL a menționat că este timpul ca partidul să adopte un ton mai ferm și să își afirme poziția în fața electoratului.

Calcule interne ale liderilor PNL arată că partidul ar putea obține la alegerile pentru Parlamentul European un procent cuprins între 18-19% și cu redistribuirea mandatelor ar depăși cu puțin procentul de 20% .

În plus, se așteaptă discuții legate de conducerea organizației PNL din București. Sondajele interne arată că Rareș Bogdan este favorit pentru această poziție, având un capital de încredere mai mare comparativ cu Sebastian Burduja, actualul șef al PNL Sector 1.

La Sinaia, conducerea PNL va prezenta rezultatele acestor sondaje și ar urma să analizeze și o strategie pentru București. Potrivit surselor citate, balanța înclină ca PNL să meargă cu un candidat propriu la primăria Capitalei, iar Sebastian Burduja ar avea prima șansă să preia organizația PNL București și candidatura la primăria Capitalei.