Alimente care previn formarea calculilor renali
Sunt studii care susțin că o persoană din zece va face, de-a lungul vieții, calculi urinari și se va confrunta cu recidive, în cele mai multe dintre cazuri. Iată trei alimente recomandate pentru a reduce aceste riscuri.
Apa. Se recomandă să beți 1,5-2 litri de apă zilnic pentru a dilua urina și a evita ca mineralele să se concentreze și să cristalizeze. Pentru a ști dacă am băut suficientă apă, observați culoarea urinei. Dacă este limpede este semn că v-ați hidratat corespunzător.
Portocale și lămâi. Aceste citrice au avantajul că sunt bogate în apă și conțin citrat, substanță care reduce aciditatea urinei și împiedică, astfel, calciul să se cristalizeze. Este indicat să bem suc proaspăt de portocală, dimineața, și să folosim sucul de lămâie în unele alimente. Atenție, nu exagerați cu sucul de portocale, deoarece este bogat în zahăr și, deci, trebuie limitat.
Legume. 30-50% din conținutul unei farfurii trebuie să fie reprezentat de legume, deoarece conțin multă apă și, mai cu seamă, sunt bogate în potasiu, care neutralizează aciditatea și reduce excreția calciului. Pentru conținutul valoros în potasiu sunt indicate ciupercile, cartofii, avocado, vinetele etc.
Interzise
Proteinele de origine animală (carne, pește, ouă)sunt contraindiciate, deoarece favorizează aciditatea și acumularea calciului în urină. Așadar, 150 de grame de proteine de origine animală la prânz, iar seara, o cină vegetariană.
Sare. Se recomandă între 5 și 6 grame de sare zilnic și să reduceți consumul de alimente foarte sărate (mezeluri, pește afumat etc.). Pentru a compensa reducerea consumului de sare, folosiți mirodeniile și plantele aromatice.
Zahăr. Se știe că zahărul favorizează secreția de insulină și reduce reabsorbția calciului.
Alimentele bogate în oxalați. În această categorie intră: cacao – ciocolata neagră, ceaiul, spanacul, brocoli, nucile, migdalele etc.
Ce sunt calculi urinari
Calculii urinari sau calculii renali sunt cristale formate din substanțe chimice conținute de urină: oxalați, urați, calciu, fosfați. Când calculii cresc în dimensiune, devine imposibilă eliminarea lor în mod natural. Astfel, calculul poate reduce fluxul urinar, ceea ce provoacă infecții sau blocaj renal. În aceste situații pacientul se confruntă cu o durere intensă, tipică, numită colică nefritică.
Principalele cauze ale formării calculilor sunt deshidratarea, alimentația cu conținut scăzut de fibre și nutrienți, urina acidă rezultată din consunul mare de carne și brânzeturi, consum mare de sare, infecțiile urinare, unele medicamente etc.