Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, implicată în găsirea de soluții și pe piața muncii
Ca si alte state din Europa, România se confruntă cu o creștere a cererii de muncitori străini în diverse sectoare, inclusiv asamblare, servicii de curierat, roluri comerciale, construcții, securitate și multe altele. Filipine, cu un surplus de forță de muncă calificată, este bine poziționată pentru a răspunde nevoilor României.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, într-o întânire cu vice-ministrul Ministerului de Muncitori Migranți din Filipine, Patricia Yvonne „P.Y.” M. Caunan, a discutat nevoia României de a primi personal calificat din Filipine:
”Suntem foarte interesați să găsim împreună soluțiile potrivite pentru a acoperi necesarul de forță de muncă al societății românești. O colaborare strânsă între ministerul din România și cel din Filipine prin aducerea de muncitori calificați din Filipine ar putea rezolva lipsa de personal cu care se confruntă societățile comerciale românești din sectoare importante ale economiei. Asta ar însemna ca, în perioada următoare, pe piața muncii din România să ajungă personal calificat din Filipine, mai ales în domeniul construcțiilor și în zona HoReCa”, este de părere doamna ministru Bucura-Oprescu.
„P.Y.” Caunan e responsabilă, in Filipine, de coordonarea portofoliului de Politică și Cooperare Internațională si conduce cel mai nou departament din sistem: Departamentul Muncitorilor Migranți (OFW), menit să protejeze bunăstarea lucrătorilor migranți filipinezi. În prezent, se estimează că 14 milioane de OFW sunt răspândiți în întreaga lume, aproximativ 2.500 aflându-se în România, ca lucrători casnici și calificați. În prezent, vice-ministrul din Filipine conduce negocieri pentru peste 39 de acorduri în peste 26 de națiuni.
În 2021, România și Filipine au semnat un Memorandum ce urmărește să stimuleze cooperarea în domeniile muncii și protecției sociale, punând accent pe schimbul de bune practici, expertiză și informații privind ocuparea forței de muncă, protecția socială și gestionarea migrației forței de muncă. Pentru a accelera implementarea acordului, subsecretarul Caunan și ministrului Muncii din Romania vor forma un grup de lucru comun. Acest grup, așa cum este subliniat în acord, va supraveghea coordonarea activităților comune, va aborda problemele pertinente și va identifica zonele de cooperare între ministere.