Nu doar grâu din Ucraina, ci și făină. România, în topul importatorilor
Nu doar grâul din Ucraina ajunge în România, ci și făina, țara noastră fiind în topul importatorilor, alături de Republica Moldova. O situație care uimește pe toată lumea, inclusiv pe ucraineni, care recunosc că până de curând altele erau piețele tradiționale.
Din cauza războiului cu Rusia, destinația livrărilor de făină ale Ucrainei s-a schimbat semnificativ, arată șeful comisiei de audit a Uniunii „Boroshnomel Ukraine”, Serghei Sakirkin, într-o analiză publicată de agenția APK-Inform.
În mod tradițional, principalele destinații erau statele din Africa de Nord și Centrală, dar şi Emiratele Arabe Unite. Ultimul sezon comercial a adus schimbări importante, în top 10 importatori se află acum 7 țări europene. Dacă Republica Moldova este o prezență obișnuită – cu un volum de 33 940 de tone, în cazul celorlalte state făina ucraineană era livrată mai mult în cantități mici, pe când la momentul actual este vorba de zeci de mii de tone.
Astfel, topul importatorilor de făină din Ucraina este dominat de Republica Moldova – cu un volum de 33 940 tone şi o cotă de 23% din total, urmată de Polonia – cu un volum de 22 160 tone (15%), Palestina – 14 700 tone (10%), România – 12 980 tone (9%) și Croația – 10 770 tone (7%).
La nivel global, cel mai mare exportator de făină este Turcia, care are o cotă de circa 40% din piaţă. Turcia produce circa 11,3 milioane de tone de făină pe an, din care 4,13 milioane de tone de făină a ajuns la export în sezonul trecut, ceea ce reprezintă un record.
Un alt jucător important este Kazahstanul, care are prognozat un volum al exporturilor de 1,9 milioane de tone în sezonul comercial 2023/24, în scădere cu circa 225 000 tone față de anul trecut, din cauza recoltei mai mici, dar și a problemelor legate de calitate. Nu în ultimul rând, Rusia este o prezență importantă pe piață, cu un volum de 800 000 de tone, în acest an, dublu, față de 2021, de exemplu. Principalul client este Georgia – cu 200.000 tone.
Trebuie menționat, însă, că exporturile Ucrainei erau și mai ridicate în trecut. Astfel, în perioada 2016-2020, acestea erau chiar și de până la cinci ori mai mari Contextul actual și-a spus cuvântul, însă: închiderea „culoarului de cereale”, atacurile cu rachete în porturi, distrugerea de către armata rusă a instalațiilor de depozitare a cerealelor, a celor de procesare au redus licrările, arată Serghei Sakirkin.
Ce se întâmplă cu exportul de grâu
Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 29,7% până la 8,3 milioane de tone în sezonul 2023-2024, început la 1 iulie, anunța la finele lunii octombrie Ministerul ucrainean al Agriculturii.
Spre comparație, anul trecut, în același interval, livrările la export se ridicau la 11,9 milioane de tone, din care mai mult de jumătate au fost realizate prin România, prin portul Constanța, în special, țara noastră fiind principala poartă de ieșire pentru marfa ucraineană.
Deși importurile au fost interzise, România fiind doar o țară de tranzit, teoretic, se suspectează că volume importante de grâu au ajuns la procesare, ceea ce i-a afectat grav pe fermierii locali.
Din cele 8 milioane de tone livrate la export, 4,16 milioane de tone a fost grâu, 3,39 milioane de tone – porumb și 663.000 de tone de orz.
Pentru acest an, Ucraina are prognozată o recoltă de 79 de milioane de tone de cereale și semințe de oleaginoase, din care aproximativ 50 de milioane de tone ar urma să meargă la export.