Braconaj la sturioni! În Dunăre au fost găsite setci cu 32 de sturioni, dar braconierii au scăpat
Deși pescuirea sturionilor este interzisă în România, dar și în țările riverane Mării Negre, pe Dunăre, braconierii continuă să pescuiască morun, nisetru, păstrugă și cegă, chiar cu ajutorul unor năvoade de sute de metri, pentru pescuit industrial.
O echipă de comisari de la Garda de Mediu din Galați și polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică de la Inspectoratul de Poliție Galați au efectuat un control pe Dunăre și au descoperit în aval de Galați, în zona Milei Maritime 78, mai multe setci instalate pentru capturarea peștilor, în special a sturionilor.
„Persoane necunoscute au desfășurat activități de pescuit comercial, fără a deține licență și autorizație de pescuit, prin montarea a trei plase de pescuit de tip setcă, în lungime totală de aproximativ 400 de metri.
În interiorul acestor plase au fost găsite 32 de exemplare sturion, specia cegă, în greutate totală de circa 30 de kilograme, care au fost eliberate în Dunăre”, se spune în comunicatul Poliției.
Pescuirea sturionilor din Dunăre este interzisă prin lege din anul 2006, specia fiind protejată deoarece populaţia de sturioni din apele Dunării a scăzut dramatic.
Pescuitul sturionilor este oprit si în celelalte țări riverane Mării Negre. Din 1996, în Turcia au fost interzise în totalitate capturile la sturioni. Prohibiția este în vigoare și în Bulgaria, Ucraina, Georgia și Rusia.
Scădere de 62 de ori a populației de sturioni din Dunăre, de la 685 tone în anii ’70 la 11 tone în prezent
În ultimii ani, au fost demarate mai multe campanii de populare a Dunării cu sturioni, atât de către Agenția Națională pentu Pescuit și Acvacultură, cât și de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi.
Proiectele de populare a Dunării cu sturioni au fost justificate de scăderea severă a populaţiei de sturioni din apele noastre, de la 685 tone, la 11 tone în prezent, principalele cauze fiind exploatarea sălbatecă şi braconajul.
Unul dintre aceste proiecte, demarat în urmă cu zece ani de Universitatea „Dunărea de Jos” a fost Proiectul „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile amenințate critic lansați în Dunărea inferioară”, finanțat prin Programul Operațional de Pescuit.
Reprezentanții Universității „Dunărea de Jos” din Galați au lansat în Dunăre 90.000 de pui de sturioni (70.000 de pui de morun, 10.000 de pui de păstrugă și 10.000 de pui de nisetru) pe Braţul Borcea, la Km 39 – Stelnica și pe Dunăre, la Km 100 – Isaccea.
În prima etapă, Dunărea a fost populată cu pui de nisetru, marcați cu cipuri „CWT”, pentru a fi evaluată deplasarea sturionilor în Dunăre, dar care sunt utile și la depistarea braconierilor care pescuiesc astfel de exemplare.
În cadrul celei de a doua etape a proiectului au fost lansați în Dunăre pui din toate cele trei specii ameninţate cu dispariția: „Huso huso” (morunul), „Acipenser stellatus” (păstruga) și „Acipenser gueldenstaedtii” (nisetru).
Potrivit specialiştilor Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi, pentru a fi eficientă, campania de populare a Dunării cu sturioni trebuie continuată pe parcursul a 7-8 până la 10 ani.