Parlamentul a aprobat recent noi indemnizații speciale
Parlamentarii persistă și, în loc să încerce să renunțe la pensiile speciale deja existente, contribuie la instituirea altora.
Parlamentarii nu renunță la ideea de a introduce noi categorii de beneficiari ai pensiilor de serviciu, cunoscute sub numele de pensii speciale, în loc să încerce să le elimine pe cele existente. Astfel, angajații de la Consiliul Legislativ vor beneficia acum de aceste avantaje, în urma unei modificări aduse legii care reglementează funcționarea acestei instituții. Parlamentarii au decis ca angajații de la CL să primească aceleași beneficii ca și funcționarii publici parlamentari, inclusiv pensiile de serviciu. Proiectul de lege a fost adoptat de forul decizional cu 80 de voturi „pentru” și 27 „împotrivă”. Conform celor mai recente informații, la CL erau ocupate 104 posturi din totalul de 111 prevăzute în organigramă.
În același proiect de lege privind Consiliul Legislativ, s-a a introdus o limitare a mandatelor pentru conducerea instituției. Astfel, Florin Iordache și președinții de secții vor putea ocupa funcția pentru maxim 10 ani (adică două mandate). Prevederea adăugată stipulează că un mandat pentru cei din conducere are o durată de cinci ani și poate fi reînnoit o singură dată. În legislația actuală nu există o limită pentru durata mandatelor, acestea putând dura până la ieșirea la pensie sau apariția unor alte probleme (deces, condamnare definitivă cu executare etc).
O altă categorie care ar urma să beneficieze de pensii speciale sunt magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională. Proiectul, inițiat de mai mulți aleși PSD, a fost retrimis luni la comisia de specialitate pentru o săptămână, deși zilele trecute fusese deja aprobat de această structură. În legislația actuală, magistrații-asistenți de la CCR nu au dreptul la acest beneficiu, conform prevederilor legii care reglementează funcționarea Curții, precum și a statutului personalului instituției. Conform ultimei organigrame a CCR, în instituție sunt ocupate 23 de posturi de magistrați-asistenți.
În continuare, rămâne în vigoare o prevedere care permite acordarea de pensii speciale pentru aleșii locali. Cu toate acestea, de patru ani, Guvernul amână momentul în care aceste beneficii urmează să intre în vigoare. Mai mult, conform informațiilor de la „Adevărul”, Guvernul are în plan să amâne plata acestor pensii cu încă un an, dar partidele aflate la putere nu sunt dispuse să renunțe la aceste venituri, mai ales în contextul apropiat al alegerilor.